Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis astazi pe directorul uriasei retele penitenciare ruse. Se intampla la cateva saptamani dupa un scandal izbucnit in urma difuzarii unor inregistrari video cu violuri si torturi intr-o inchisoare rusa.

Publicat:25.11.2021, 20:11

Potrivit unui decret prezidential publicat pe site-ul Kremlinului, Aleksandr Kalasnikov, directorul Serviciilor carcerale ruse FSIN, aflat in functie din 2019, a fost demis si inlocuit cu adjunctul ministrului de Interne Arkadi Gostev, un fost politist. Aceasta inlocuire in functie are loc pe fondul unui scandal de tortura in inchisoarea din Saratov, care a condus la destituirea a 18 angajati si cinci cadre FSIN la nivel local. Vladimir Putin a condamnat de nenumarate ori tortura in inchisorile din Rusia.

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE:”Ceea ce vedem, faptele care ies la suprafata sunt inacceptabile. Orice incalcare a legii si mai ales tortura este o infractiune si orice infractiune trebuie pedepsita. De fapt asa si se intampla cand inclusiv cu ajutorul mass media aceste lucruri sunt dezvaluite.” 

Sistemul carceral rus este patat foarte des de scandaluri de tortura, comise de catre gardieni sau alti detinuti, la ordinul acestora, cu scopul smulgerii unor marturisiri. La inceputul lui octombrie, ONG-ul specializat Gulagu.net a publicat inregistrari video ale unor rele tratamente, obtinute de la un fost detinut belarus, care a avut acces la inregistrari in timp ce se afla in detentie si care a cerut, intre timp, azil in Franta. Aceste imagini surprind violuri si torturi sistematice la care sunt suputi detinuti. Mai multe anchete au fost lansate in urma acestor dezvaluiri.