Wyoming a devenit vineri primul stat american care interzice pilula abortiva, ceea ce reprezinta o noua victorie pentru conservatori, care vor sa reduca accesul la avort in SUA, relateaza AFP si Agerpres, potrivit hotnews.ro. 

Publicat:18.03.2023, 09:54

Guvernatorul de Wyoming, Mark Gordon, a facut apel la legislatori sa mearga si mai departe si sa introduca o interzicere totala a avortului in Constitutia acestuia stat si sa o spuna votului alegatorilor.

Decizia survine intr-un moment in care numerosi opozanti ai avortului incearca sa obtina interzicerea pilulei abortive pe intreg teritoriul american, dupa decizia de anul trecut a Curtii Supreme de a elimina dreptul la avort la nivel federal. De atunci, 15 state au decis sa interzica intreruperile de sarcina pe teritoriul lor.

O hotarare pe acest subiect este de asemenea asteptata in curand la tribunalul din Amarillo, in Texas, unde un judecator federal ultraconservator urmeaza sa ia o decizie privind o eventuala interdictie la nivel federal a Mifepristonului (Ru 486).

Aceasta pastila, cea mai folosita pentru intreruperile medicamentoase de sarcina, a fost autorizata in 2000 de Agentia Medicamentului din SUA (FDA).

Judecatorul federal din Texas, Matthew Kacsmaryk, ar putea dispune ca pilula sa fie retrasa de pe piata in toata tara.

Legislatorii texani analizeaza de asemenea o propunere care nu doar ca ar interzice pilulele abortive, dar ar cere de asemenea si furnizorilor de internet din stat sa blocheze accesul la site-uri unde aceste pilule sunt vandute de la distanta.

Mark Gordon, guvernatorul de Wyomingm, a declarat ca nu va da inapoi in lupta impotriva avortului.

„Cred ca fiecare viata este sfanta si ca fiecare individ, inclusiv copiii ce urmeaza sa se nasca, trebuie tratat cu demnitate si compasiune”, a spus el vineri seara.

De cand Curtea Suprema a SUA a oferit, in iunie anul trecut, libertatea de a legifera fiecarui stat, 15 dintre ele au limitat accesul la Mifepriston cerand sa fie furnizat de un medic, conform centrului de cercetari Guttmacher Institute, care apara dreptul femeilor la avort.

Daca judecatorul federal din Texas va decide o interzicere la nivel national a pilulei abortive, grupuri de aparare a dreptului la avort afirma ca acest lucru va avea un impact la fel de mare ca hotararea de anul trecut a Curtii Supreme.