Camera Reprezentantilor a Congresului SUA a votat miercuri trimiterea catre Senat a actului de acuzare contra presedintelui american Donald Trump in vederea procedurii sale de destituire, conform Reuters.

Publicat:15.01.2020, 22:17

Rezolutia a fost adoptata cu 228 de voturi pentru si 193 de voturi impotriva intr-o procedura lipsita de surprize, Camera Reprezentantilor fiind controlata de democrati, care au lansat in septembrie procedura de punere sub acuzare a liderului de la Casa Alba.

In opinia democratilor, Trump se face vinovat de „abuz de putere” pentru ca ar fi conditionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina si o primire a presedintelui Zelenski la Casa Alba de reluarea anchetarii lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden.

De asemenea, este acuzat de „obstructionare a Congresului”, dupa ce a incercat sa impiedice investigarea acestui scandal prin instructiuni date unor actuali si fosti membri ai administratiei americane de a nu coopera in ancheta.

Hunter Biden a lucrat incepand din 2014 pentru compania ucraineana din sectorul gazelor Burisma. Aceasta societate a fost la acea vreme tinta unei anchete conduse de un procuror a carui demitere a fost ceruta atunci Kievului de catre Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror in lupta impotriva coruptiei.

Totusi, Donald Trump crede ca motivul real al acestei cereri a fost de fapt ancheta condusa de procurorul ucrainean impotriva fiului vicepresedintelui Joe Biden si i-a sugerat intr-o convorbire telefonica actualului presedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, sa actioneze in privinta acelei anchete.

Sursa: