Aproximativ 3 mii de camioane, cele mai multe ucrainene, sunt blocate pe partea poloneza a frontierei din cauza unei blocade de peste 10 zile a camionagiilor polonezi. Tirurile sunt blocate pe o distanta de peste 30 de kilometri la unele puncte de trecere. Oamenii se plang ca sunt la limita.

Publicat:20.11.2023, 19:13

Soferii polonezi de camioane au blocat la inceputul acestei luni drumuri catre trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta fata de ceea ce ei considera a fi lipsa de reactie a guvernului la pierderile pe care le suporta, de la invazia Rusiei in Ucraina. Stanislav este blocat de mai bine de o saptamana, traind in cabina sa, iar proviziile, banii si rabdarea i se termina.  

Stanislav TIMOSCIUK, CAMIONAGIU UCRAINEAN: “Oamenii din aceasta coada sunt cu nervii la limita. Nu mai rezistam mult. Asa ne ajuta Polonia? Ce pot sa spun? Multumesc polonezilor pentru acest ajutor!”

Sunt aproape 20 de kilometri pana in fata cozii si camionagii polonezi care blocheaza drumul cu protestul lor. Ei spun ca soferii ucraineni le fura afacerile de cand UE a eliminat limita numarului de camioane care pot intra in Europa. Masura a fost menita sa ajute Ucraina in timpul razboiului.

Pawel OZYGALA, PRESEDINTELE COMITETULUI DE GREVA: “Sprijinim in mod constant Ucraina. Dar trebuie sa ne sprijinim si propriile familii. Este o chestiune de a fi sau a nu fi pentru companiile noastre acum.”

Oficialii ucraineni au declarat saptamana trecuta ca Kievul si Varsovia au esuat din nou sa ajunga la un acord pentru a opri protestul.

“Eu nu mai sustin Ucraina. Am facut destul pentru ei.”

Potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, o medie de 40-50 de mii de camioane traverseaza lunar frontiera cu Polonia prin cele opt puncte de trecere existente, de 2 ori mai multe decat inainte de razboi. In prezent, doar cateva vehicule pe ora trec frontiera poloneza la punctele de control blocate, spun politistii de frontiera ucraineni.