Suntem in ziua 389 a razboiului pe scara larga inceput de Rusia in Ucraina. Presedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol, oras ucrainean devastat de bombardamente, a anuntat duminica serviciul de presa al Kremlinului. Vizita vine dupa ce sambata au aparut imagini cu liderul de la Moscova, facand o vizita in Crimeea. Separat, Erdogan a anuntat prelungirea acordului international privind exportul de cereale ucrainene, relateaza digi24.ro. 

Publicat:19.03.2023, 10:27

Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol, oras ucrainean devastat de bombardamente, a anuntat duminica serviciul de presa al Kremlinului, citat de agentiile de presa ruse, preluate de cele internationale.  

Este prima deplasare a liderului rus in acest oras-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile si fusese ocupat de armata rusa in luna mai 2022. 

Vladimir Putin a mai intreprins sambata o vizita-surpriza in Crimeea, peninsula anexata de Rusia in 2014, pentru a marca noua ani de la anexare. Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol cu elicopterul si a facut un tur al orasului, el insusi la volanul unei masini.

Vladimir Putin a strabatut strazile din Mariupol impreuna cu vicepremierul rus Marat Khusnullin. Traficul nu a fost blocat, iar liderul de la Kremlin ar fi condus „cu calm” alaturi de ceteteni, noteaza TASS. 

Vladimir Putin a discutat cu localnici, a vizitat locuri de interes si a primit un raport asupra lucrarilor de reconstructie din acest oras devastat, potrivit aceleiasi surse.

Potrivit Kremlinului, inainte de a se deplasa la Mariupol, Vladimir Putin a avut o reuniune la Rostov, in Rusia, cu responsabili ai armatei ruse, printre care seful Statului Major, Valeri Gherasimov.  

Vladimir Putin este vizat incepand de vineri de un mandat de arestare emis de Curtea Penala Internationala (CPI), care il acuza de crima de razboi „deportare ilegala” de copii ucraineni, noteaza Agerpres. 

CPI, cu sediul la Haga, a incercat de asemenea sa verifice daca bombardamentul si asediul asupra orasului Mariupol, in sud-estul Ucrainei, pot constitui o crima impotriva umanitatii. Ea a conchis ca ii lipsesc elemente pentru a ajunge la o astfel de concluzie, in conditiile in care nu a avut acces in regiunea Donetk, unde se afla Mariupol.  

Kremlinul a apreciat drept „nul si neavenit” mandatul de arestare emis de CPI, a carei competenta nu este recunoscuta de Moscova.  

Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportati spre Rusia de la inceputul invaziei, pe 24 februarie 2022, potrivit Kievului, si multi ar fi fost plasati in institutii si tabere de primire.