Toate fortele militare straine aflate in prezent in Siria care opereaza fara autorizarea guvernului presedintelui Bashar al-Assad trebuie sa se retraga din aceasta tara, a declarat sambata presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Publicat:12.10.2019, 16:20

“Toti cei care se afla ilegal pe teritoriul oricarui stat, in acest caz in Siria, trebuie sa abandoneze aceste zone. Este valabil pentru toate tarile”, a insistat Putin intr-un interviu acordat posturilor de televiziune RT, Arabik Sky News si Al Arabiya.

Liderul de la Kremlin a adaugat ca, daca viitorul guvern legitim al Siriei decide ca nu mai are nevoie de prezenta fortelor armate ruse, “atunci acest lucru va fi valabil si pentru Rusia, bineinteles”.

Putin a mentionat ca este vorba despre un subiect pe care Rusia il dezbate cu Iranul, Turcia si inclusiv cu SUA.

“Este un lucru pe care il spun deschis colegilor nostri: teritoriul Siriei trebuie eliberat de prezenta militara straina, iar integritatea teritoriala siriana trebuie restaurata”, a insistat Putin, care urmeaza sa efectueze in scurt timp vizite in Arabia Saudita si in Emiratele Arabe Unite.

Rusia, principalul aliat al regimului Bashar al-Assad, a inceput in septembrie 2015 o operatiune militara in aceasta tara, la solicitarea Damascului, insa a efectuat doua retrageri partiale ale contingentului sau militar, in martie 2016 si in aprilie 2017.

Totodata, pe teritoriul Siriei se mai afla militari din SUA, Iran si Turcia.