Mutarea trupelor si a armelor nucleare rusesti in Belarus reprezinta o forma de „invazie pe furis", crede analistului nostru militar Sean Bell, citat de Sky News, transmite hotnews.ro

Publicat:27.05.2023, 10:55

Rusia a inceput deja transferul armelor, concepute pentru a fi folosite pe campul de lupta, potrivit presedintelui belarus Alexander Lukasenko.

Moscova afirma ca aceasta miscare se datoreaza amenintarilor la adresa granitelor sale, pe care avertizeaza ca le va apara cu toata puterea sa, in urma recentei incursiuni de la Belgorod.

„Putin a spus clar ca doreste sa mareasca sfera de influenta a Rusiei. Exista un regim marioneta in Belarus, dar acesta este vulnerabil pe termen lung", a subliniat Sean Bell.

Rusia si-a sporit prezenta militara in Belarus in ultimul an si a lansat din aceasta tara o parte din ofensiva sa din februarie 2022.

De asemenea, au fost lansate atacuri aeriene rusesti impotriva Ucrainei din Belarus.

„Toate acestea sporesc influenta rusa si, in mod crucial, cresc numarul de soldati rusi din Belarus", a spus Bell.

„Lukasenko este mentinut la putere de Putin si este descris ca fiind ultimul dictator al Europei. Dar linia este subredas El trebuie sa evite mai multe revolte interne impotriva regimului sau si, in acelasi timp, sa mentina alinierea cu stapanul sau rus. Indiferent de asta, este aproape sigur ca este vorba despre faptul ca Rusia strange latul asupra Belarusului. O forma de invazie rusa pe furis”, a concluzionat analistul militar.

Armele sunt mutate in Belarus, in ciuda faptului ca o instalatie speciala de depozitare pentru a le gazdui este inca in constructie.

Bell spune ca aceasta miscare, la prima vedere, este „doar despre Rusia care alimenteaza flacarile retoricii nucleare".

„Este vorba de a reaminti Occidentului pericolele implicarii in conflictul din Ucraina", adauga el.

Anuntul lui Lukasenko

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a afirmat joi ca Rusia a inceput sa transfere arme nucleare spre tara sa, concretizand desfasurarea anuntata in martie de Vladimir Putin, potrivit France Presse, citata de Agerpres.

„Transferul incarcaturilor nucleare a inceput, asta a inceput deja”, a declarat Lukasenko, raspunzand unui jurnalist rus, conform unei inregistrari video difuzate de contul oficial de Telegram al presedintiei belaruse, Pul Pervogo.

Lukasenko a explicat ca Putin i-a spus in ajun ca a semnat decretul care sa permita acest transfer.

Presedintele rus anuntase in 25 martie ca Moscova va desfasura arme nucleare „tactice” pe teritoriul belarus, tara situata la portile Uniunii Europene, alimentand temerile privind o escaladare a conflictului in Ucraina.

„Nu inseamna ca exista un pericol mai mare”

Anuntul a suscitat critici din partea comunitatii internationale, din partea tarilor occidentale in special, cu atat mai mult cu cat liderul rus a evocat inca de inceputul invaziei in Ucraina declansate in februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleara.

Transferul de arme nucleare ruse in Belarus nu inseamna ca exista un pericol mai mare de escaladare in razboiul declansat de Kremlin in Ucraina, sustin analisti din cadrul Institutului american pentru Studiul Razboiului, noteaza dpa.

Este in continuare extrem de putin probabil ca presedintele rus Vladimir Putin sa foloseasca arme nucleare in Ucraina sau in alta parte, potrivit analistilor de la ISW.

Nivelul de amenintare nu este mai mare in conditiile in care Rusia este deja capabila sa atinga tinte potentiale cu armele sale nucleare, subliniaza analistii americani.

Armele nucleare tactice din Belarus, care au o raza de actiune mai scurta decat armele nucleare strategice, vor fi stationate la frontiera cu Polonia, potrivit Moscovei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.