Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca pozitia Uniunii Europene impotriva Pactului Ribbentrop-Molotov care a premers declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial este o "minciuna nerusinata", potrivit DPA.

Publicat:12.12.2019, 12:42

Parlamentul European a adoptat in urma cu doua luni o rezolutie care afirma ca pactul de neagresiune din 1939 dintre Germania nazista si Uniunea Sovietica, numit dupa diplomatii care l-au semnat la Moscova, "a deschis calea pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial".

Rusia a mentinut pozitia sovietica potrivit careia pactul a fost un rau necesar pentru a preveni ofensiva nazista asupra Uniunii Sovietice, care s-a produs totusi dupa doi ani de la semnare, cand Germania nazista a atacat Uniunea Sovietica in 1941.

La o intalnire cu oficialii care organizeaza festivitatile pentru marcarea a 75 de ani de la sfarsitul razboiului, Putin a spus ca pozitia Uniunii Europene "nu se bazeaza pe nimic real", conform unui transcript al Kremlinului.

Pactul Ribbentrop-Molotov este rar discutat in Rusia astazi, in timp ce victoria Aliatilor, si in special a URSS, asupra Germaniei naziste, care a pus capat razboiului in Europa, ramane o sursa de mandrie nationala puternic celebrata.

Rezolutia Parlamentului European sustine ca pactul stabilea impartirea Europei "intre doua regimuri totalitare", Germania nazista si Uniunea Sovietica.

Istoricii spun ca liderul sovietic Iosif Stalin a folosit pactul ca o oportunitate de a anexa teritorii care, inainte de revolutia comunista din 1917, au apartinut Imperiului Rus.

In timp ce Germania nazista a intrat in vestul Poloniei, Uniunea Sovietica a ocupat teritoriile baltice si estul Poloniei.

Sursa: