Presedintele rus Vladimir Putin a sosit sambata in Crimeea intr-o vizita pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexarii de catre Rusia a peninsulei ucrainene, a informat presa de stat rusa, relateaza Reuters, transmite hotnews.ro. 

Publicat:18.03.2023, 16:18

Televiziunea de stat a difuzat un scurt clip cu un Putin imbracat lejer care se plimba cu un grup de oficiali si a promis mai multe detalii in scurt timp.

Rusia a anexat Crimeea in 2014, cu opt ani inainte de a lansa invazia la scara larga a Ucrainei. Ucraina spune ca va lupta pentru a elibera Crimeea si de a scoate fortele rusesti din toate celelalte teritorii pe care Rusia le-a ocupat in razboiul de un an.

Putin a condus masina cu care s-a plimbat prin Sevastopol

Intr-o calatorie surpriza la Sevastopol, portul Flotei ruse de la Marea Neagra din Crimeea, Putin a vizitat o scoala de arte in compania guvernatorului local, Mihail Razvojayev, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune rusa, potrivit AFP.

„Presedintele nostru Vladimir Vladimirovici Putin stie sa surprinda. In sensul bun al cuvantului”, a scris Razvojayev pe Telegram.

Potrivit acestuia, sambata urma sa fie inaugurata o scoala de arte pentru copii, cu participarea liderului rus prin videoconferinta.

„Dar Vladimir Vladimirovici a venit in persoana. El insusi. La volan. Pentru ca intr-o zi istorica ca astazi, el este mereu alaturi de Sevastopol si de oamenii sai”, a spus Mihail Razvojayev.

Mai multe tari au subliniat ca nu au recunoscut si nu vor recunoaste anexarea peninsulei de catre Moscova cu ocazia aniversarii anexarii ilegale a Crimeei de catre Rusia.

Ministerele de externe si ambasadele au subliniat ca Rusia a incalcat grav dreptul international si continua sa faca acest lucru si ca Peninsula Crimeea si alte zone ocupate de rusi din estul si sudul Ucrainei raman teritoriu ucrainean.

„La noua ani de la anexarea ilegala a Crimeei, Regatul Unit continua sa sustina Ucraina impotriva agresiunii ruse. In Crimeea, ucrainenii sufera: cetatenii nu au libertate, civilii sunt retinuti, iar copiii sunt in lagare de „reeducare””, a declarat ambasada Marii Britanii.

„Agresiunea continua a Rusiei incalca dreptul international si Carta ONU. Finlanda nu recunoaste anexarea ilegala de catre Rusia. Sustinem integritatea teritoriala a Ucrainei si eforturile de restabilire a acesteia. Crimeea este Ucraina”, a mentionat Ministerul finlandez de Externe, potrivit Ukrainska Pravda.

Curtea Penala Internationala (CPI) a emis vineri un mandat de arestare impotriva presedintelui rus Vladimir Putin, acuzandu-l de crima de razboi de deportare ilegala a cel putin 100 de copii din Ucraina.

Miscarea va obliga cele 123 de state membre ale curtii sa-l aresteze pe Putin si sa-l transfere la Haga pentru judecata daca va intra pe teritoriul lor.

Moscova a negat in mod repetat acuzatiile conform carora fortele sale ar fi comis atrocitati in timpul invaziei din Ucraina.