Varsovia isi va mentine embargoul asupra cerealelor ucrainene, in pofida plangerii pe care Kievul a depus-o impotriva sa la OMC si a incetarii restrictiilor anuntate de Bruxelles, a declarat luni purtatorul de cuvant al guvernului polonez, Piotr Muller, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:18.09.2023, 23:05

"Ne mentinem pozitia, credem ca este corecta, este si rezultatul unei analize economice si al prevederilor dreptului comunitar si international", a declarat Piotr Muller pentru televiziunea Polsat News, adaugand ca plangerea la OMC "nu ne impresioneaza", relateaza AFP.

Kievul a anuntat luni ca a depus o plangere la OMC impotriva a trei tari UE - Polonia, Slovacia si Ungaria - care au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina, in pofida ridicarii restrictiilor decisa de Bruxelles, noteaza Reuters si AFP.

"Este crucial pentru noi sa stabilim ca statele membre nu pot interzice individual importul de marfuri ucrainene", a explicat ministrul Economiei Iulia Svyrydenko intr-un comunicat. "De aceea depunem o plangere impotriva lor", a adaugat ea, potrivit Agerpres.

"Speram ca aceste tari isi vor ridica restrictiile si ca nu va fi nevoie sa mergem in instanta mult timp pentru a ne rezolva litigiul", a subliniat ministrul ucrainean in comunicat.

Romania a "regretat" decizia luata de Bruxelles, dar s-a abtinut de la orice masura unilaterala, in timp ce Bulgaria acceptat ridicarea embargoului in numele "solidaritatii cu Ucraina", noteaza AFP.

In luna mai, Uniunea Europeana a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Romaniei si Slovaciei sa interzica vanzarile interne de grau, porumb, rapita si seminte de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permitand in acelasi timp tranzitul acestor marfuri pentru export in alta parte. Aceasta interdictie a expirat pe 15 septembrie.

Insa, Polonia, Slovacia si Ungaria au anuntat vineri ca vor pastra propriile lor restrictii cu privire la importurile de cereale ucrainene, in pofida deciziei Comisiei. Autoritatile de la Varsovia, Bratislava si Budapesta sustin ca actioneaza in interesele economiilor lor si ca deciziilor lor sunt destinate sa protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.