SUA si UE au cazut de acord sa taie in jur de o treime din emisiile de gaz metan care contribuie la incalzirea planetei, pana la sfarsitul acestui deceniu. Cei doi actori internationali pun presiune si pe alte mari economii de la nivel mondial sa li se alature, potrivit unor documente consultate de Reuters.

Publicat:15.09.2021, 08:41

Pactul Statelor Unite si Uniunii Europene vine in contextul in care Washington-ul si Bruxelles-ul vor sa convinga si alte mari economii inaintea unui summit de la Glasgow in care vor fi abordate schimbarile climatice in noiembrie, cu un potential impact semnificativ asupra industriilor de Energie, Agricultura si Deseuri, responsabile de marea parte a emisiilor de metan.

Metanul, un gaz cu efect de sera, este a doua cauza, dupa dioxidul de carbon, pentru schimbarile climatice. Guvernele cauta mai intens solutii pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius, un obiectiv al acordului climatic de la Paris.

Intr-o incercare de a resuscita actiunea, SUA si UE vor face in aceasta saptamana o promisiune comuna ca vor reduce emisiile de metan cauzate de om cu cel putin 30% pana in 2030, in comparatie cu nivelurile din 2020, potrivit unui proiect de document al Angajamentului Global pentru Metan, vazut de Reuters.

Documentul scrie ca durata de viata scurta a metanului in atmosfera inseamna ca „luarea de actiune acum poate reduce rapid rata incalzirii globale.

Un document separat listeaza tarile pe care SUA si UE vor sa le includa in angajament. Acestia au inclus state care emit cantitati importante de metan, precum China, Rusia, India, Brazilia si Arabia Saudita, precum si Norvegia, Qatar, Marea Britanie, Noua Zeelanda si Africa de Sud.

Acordul probabil va fi dezvaluit vineri la o sedinta a marilor economii care emit metan, menita sa adune sprijin inaintea summit-ului COP26 de la Glasgow.

Liderii mondiali sunt sub presiune din partea oamenilor de stiinta, militantilor de mediu si a emotiei populare pentru a se angaja in Glasgow la actiuni mai ambitioase prin care sa fie diminuata incalzirea globala.

Solutii cu un cost scazut

Metanul are un efect de sera mai mare decat CO2 insa se descompune mai repede in atmosfera. Astfel ca „reducerile puternice, rapide si sustinute” in emisiile de metan, pe langa diminuarea dioxidului de carbon poate avea un impact climatic mai rapid, fapt subliniat de un raport al Paneluluo Interguvernamental pe Schimbarile Climatice, publicat luna trecuta.

Expertii sustin ca sectorul combustibililor fosili are cel mai mare potential de a taia emisiile de metan in acest deceniu prin repararea gazoductelor sau a facilitatilor de stocare a gazului, multe dintre aceste solutii fiind disponibile la un cost scazut.

Imaginile din satelit si cele in infrarosu au aratat in ultimii ani emisiile de gaz metan care scapa din exploatarile de gaz si petrol in tari din UE, precum si Mexic si SUA.

SUA si UE vor propune fiecare propria legislatie in acest an pentru a restrictiona emisiile de gaz metan.

Cows Grazing in Field

Agricultura este un sector industrial important care produce si consuma gaz metan. Foto: Getty Images

Angajamentul SUA-UE ar include si sursele importante de emisii de gaz metan, inclusiv infrastructura deficitara din exploatarea de titei si gaze, minele de carbune si gropile de gunoi, conform proiectului.

Smokestacks with pollution

Gropile de gunoi sunt surse importante de emisii de gaz metan. Foto: Getty Images

Statele care se alatura angajamentului vor trebui sa se conformeze la nivel national pentru a atinge obiectivul de reducere a metanului. Potrivit proiectului, acestea se vor „concentra pe standarde care duc la reduceri fezabile din sectoarele Energie si Deseuri” si limitare emisiilor din agricultura prin „inovatie tehnologica precum si stimulente si parteneriate cu fermierii”.

Sursa: