Carbune in valoare de cel putin 14,3 milioane de dolari produs in zonele din Ucraina anexate de Rusia a fost exportat in acest an in Turcia, tara membra NATO, potrivit datelor vamale rusesti analizate de Reuters, potrivit news.ro.

Publicat:19.09.2023, 19:10

Intre februarie si iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de carbune din regiunile anexate din estul Ucrainei, Donetk si Luhansk, au ajuns in Turcia, arata datele. Trei producatori mentionati in datele vamale au confirmat pentru Reuters ca au trimis in Turcia, in perioada respectiva, carbune din cele doua regiuni.

Spre deosebire de Statele Unite si Uniunea Europeana, Turcia nu a restrictionat comertul cu Rusia sau cu zonele din Ucraina controlate de Moscova, desi Washingtonul a avertizat companiile sa nu ajute Rusia sa duca un razboi impotriva Ucrainei sau sa eludeze sanctiunile.

De cand Moscova si-a lansat invazia sa in Ucraina, in februarie 2022, Turcia - tara membra a NATO care sprijina eforturile Kievului de a lupta impotriva Rusiei - a declarat in mod repetat ca recunoaste integritatea teritoriala a Ucrainei. Ankara a jucat un rol-cheie in medierea unui acord, in prezent expirat, intre tarile aflate in conflict, care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagra.

Evidentele unui furnizor de date comerciale, analizate de Reuters, au aratat insa ca intre februarie si iulie a ajuns in Turcia carbune de la cel putin 10 producatori. Turcia a fost in mod evident cea mai mare destinatie de export a carbunelui din regiunile anexate, arata cifrele, reprezentand 95% din transporturi in perioada respectiva.

Turcia, un mare consumator si importator de carbune, contrazice tendinta globala prin cresterea ponderii carbunelui in productia sa de electricitate. A produs 31,5 milioane de megawati ora (MWh) de electricitate din carbune importat in prima jumatate a acestui an, in crestere cu un sfert fata de aceeasi perioada a anului 2022, arata datele oficiale.

CUM VAND RUSII CARBUNE UCRAINEAN TURCILOR

Vanzatorii de carbune sunt inregistrati in Rusia si in teritoriile ucrainene anexate, potrivit bazei de date Spark a agentiei de stiri Interfax, care cuprinde companiile rusesti. Cumparatorii au fost companii inregistrate in Hong Kong, Emiratele Arabe Unite si jurisdictii offshore, inclusiv Belize si Insulele Virgine Britanice, arata datele vamale. Nu au fost listate companii turcesti.

Reuters nu a reusit sa gaseasca contacte pentru cumparatori si nici sa stabileasca cine au fost beneficiarii finali.

In noiembrie, Vitali Hotenko, seful de atunci al asa-numitei Republici Populare Donetk (DNR), a declarat ca regiunea exporta deja carbune in Turcia, de unde acesta ajungea pe pietele din Orientul Mijlociu si Africa. Reuters nu a reusit sa gaseasca nicio informatie in datele vamale despre livrarile de carbune produs in DNR catre Turcia sau alte tari in 2022.

Autoritatile instalate de Rusia in regiunile Donetk si Luhansk, precum si guvernul ucrainean, nu au comentat exporturile de carbune.

Ministerul rus al Energiei nu a raspuns la o solicitare de comentarii. Serviciul Federal Vamal al Rusiei a declarat, ca raspuns la intrebarile Reuters, ca a suspendat publicarea statisticilor de comert exterior din februarie 2022.

In timp ce datele de comert nu ofera o imagine completa a modului in care a fost exportat carbunele, acestea au aratat ca o parte a trecut prin orasul portuar Rostov-pe-Don din sudul Rusiei si o parte prin portul Novorossiisk de la Marea Neagra, care au ambele conexiuni feroviare cu Donetk si Luhansk. Reuters nu a putut stabili daca o parte sau intregul carbune a fost reexportat in Turcia.

Sanctiunile americane impuse la 21 februarie 2022, cu trei zile inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile americane din asa-numitele Republici Populare Donetk si Luhansk (LNR). Doua zile mai tarziu, Uniunea Europeana a anuntat masuri care includ o interdictie de import de bunuri din cele doua regiuni.

Turcia nu are aceleasi restrictii. Statele Unite au impus sanctiuni companiilor, inclusiv din Turcia, despre care spun ca sprijina Moscova in razboiul sau impotriva Ucrainei.

"Suntem constienti ca exista relatari ale unor astfel de schimburi comerciale, dar nu putem comenta constatarile dumneavoastra specifice", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american, intrebat despre transporturile catre Turcia. "Condamnam orice incercare a Rusiei de a profita de pe urma furtului resurselor naturale ale Ucrainei. Resursele naturale ale Ucrainei apartin poporului ucrainean", a punctat Departamentul de Stat.

Comisia Europeana a refuzat sa comenteze. In aprilie, Reuters a raportat ca o companie chineza a cumparat cupru de la o uzina dintr-o regiune din Ucraina anexata de Rusia.