Numararea voturilor la alegerile parlamentare din Polonia s-a incheiat. Comisia Electorala Nationala a anuntat rezultatele finale, iar conform acestora nationalistii aflati la guvernare obtin un rezultat mai prost decat in exit-poll. Au castigat scrutinul, insa pierd majoritatea.

Publicat:17.10.2023, 21:22

Rezultatele finale prezentate de Comisia Electorala Nationala sunt  mai proaste pentru Partidul Lege si Justitiei decat procentele date de sondajele efectuate la iesirea de la urne. 

Formatiunea aflata la guvernare a obtinut 194 de mandate in Parlament, din totalul de 460. Platoforma Civica va avea al doilea cel mai mare numar de locuri - 157 de parlamentari. A Treia Cale a obtinut un numar de 65 de parlamentari, iar Stanga este pe locul patru cu 26 de locuri. Ultimul partid care intra in Parlamentul polonez este Confederatia cu 18 deputati.

Rezultatele alegerilor din Polonia
Lege si Justitie: 35,38%, 194 de locuri
Platforma Civica: 30,70%, 157 de locuri
A treia cale: 14,40%, 65 de locuri
Noua Stanga: 8,61%, 26 de locuri
Confederatia: 7,16%, 18 locuri
Aceste rezultate inseamna ca partidul Lege si Justitie nu are nicio sansa sa formeze un guvern independent. In acest moment, actuala opozitie poate forma majoritatea: Coalitia Civica, A Treia Cale si Stanga aduna in total 248 de locuri.

Michal BARANOWSKI, ANALIST POLITIC:  „A fost o victorie mare si  neasteptata pentru opozitie si o prezenta la vot incredibila. Cu 10 procente mai mare decat la alegerile din 1989. Au fost cu adevarat alegeri istorice, care vor reface Polonia si vor reface locul Poloniei in Europa.”

„Sunt foarte fericita si cred ca in sfarsit Polonia va fi mai aproape de Europa si vom fi respectati acolo.”

„Eu sunt dezamagita de rezultate dar pe de alta parte accept ca asta e democratia.”

Daca presedintele Duda va lasa partidul Lege si Justitie sa incerce sa formeze primul un guvern, iar initiativa esueaza, parlamentul va primi a doua sansa, ceea ce inseamna ca majoritatea ar fi posibil de obtinut doar de catre opozitie. Date fiind calculele parlamentare, presedintele Duda ar putea refuza sansa partidului aflat la conducere de a forma un guvern. Daca a doua incercare de a forma un guvern este un esec, Duda va selecta un alt candidat pentru postul de prim-ministru si, daca nici de acea data nu se ajunge la o intelegere, presedintele ar putea cere noi alegeri, iar Polonia ar putea ramane fara guvern pana in luna decembrie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.