Riscul ca noua tulpina mutanta de coronavirus, denumita Omicron si depistata in Africa de Sud, sa se raspandeasca in Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”, a anuntat vineri seara Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), care formuleaza si o serie de recomandari pentru tarile din spatiul comunitar.

Publicat:27.11.2021, 09:15

Intr-un raport de evaluare a riscurilor, agentia de sanatate a UE estimeaza ca „nivelul general de risc pentru UE si SEE (Spatiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este de la ridicat pana la foarte ridicat”.

In afara de Africa de Sud, varianta Omicron a fost depistata pana acum in Botswana, in Israel, in Hong Kong si in Belgia, tara membra a UE.

Noua varianta de coronavirus, denumita initial B.1.1.529, prezinta zeci de mutatii la nivelul proteinei Spike si de aceea exista suspiciunea ca ar putea eluda raspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioara prin boala. Tulpina „super-mutanta” a fost clasificata vineri drept „varianta de ingrijorare” de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care i-a dat si un nume, dupa cea de-a 15-a litera din alfabetul grecesc: Omicron.

Varianta a fost semnalata pentru prima data OMS-ului de catre Africa de Sud, la 24 noiembrie 2021. „Aceasta varianta prezinta un numar mare de mutatii, dintre care unele sunt ingrijoratoare”, a anuntat grupul de experti insarcinat de catre OMS sa monitorizeze evolutia COVID-19.

Noua varianta are potentialul de a fi extrem de contagioasa, potrivit oamenilor de stiinta sud-africani, care vad in noua tulpina semnale ce anticipeaza un nou val al pandemiei de COVID-19.

Ce recomanda agentia de sanatate a UE

Varianta Omicron este „cea mai divergenta varianta” fata de varianta initiala care a fost detectata pana acum de la inceputul pandemiei, ceea ce ridica ingrijorari ca ar putea avea o transmisibilitate si mai crescuta decat varianta Delta, ca eficienta vaccinului ar putea fi redusa si ca exista un risc crescut ca si persoanele care au facut deja COVID sa se infecteze din nou, arata ECDC.

„Evaluam probabilitatea ca Omicron sa ajunga in UE/SEE si sa se raspandeasca in comunitate ca fiind mare. In conditiile in care si varianta Delta are o recrudescenta in spatiul comunitar, impactul si posibila raspandire ulterioara a Omicron ar putea fi FOARTE MARE. In concluzie, nivelul general de risc pentru UE/SEE asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind de la RIDICAT la FOARTE RIDICAT”, arata ECDC.

„Este importanta o abordare precauta si se recomanda cu tarie punerea in aplicare in timp util si consolidarea urgenta a masurilor non-farmaceutice de preventie in UE/SEE”, se arata in comunicatul agentiei de sanatate a UE.

Monitorizarea genomica ramane de cea mai mare importanta pentru depistarea timpurie a prezentei acestei variante.

In acest stadiu incipient, se recomanda cu insistenta evitarea calatoriilor catre si dinspre zonele afectate cunoscute, precum si intensificarea testelor (cu secventierea cazurilor confirmate) si urmarirea contactilor in cazurile de COVID-19 care au o legatura epidemiologica cu zonele afectate.

Din cauza circulatiei active, in curs de desfasurare, a variantei Delta in tarile UE/SEE, acestea sunt indemnate sa acorde cea mai mare prioritate vaccinarii persoanelor vizate initial de programele de imunizare. De asemenea, ar trebui sa se ia in considerare o doza de rapel pentru persoanele cu varsta de 40 de ani si peste, vizand mai intai persoanele cele mai vulnerabile si cele in varsta, iar apoi pentru toti adultii cu varsta de 18 ani si peste, la cel putin sase luni de la finalizarea schemei de vaccinare.

Sursa: