Romanii pot merge in vacanta in Grecia din 15 iunie, mai devreme decat se anuntase anterior. Guvernul elen a decis sa permita intrarea turistilor, din 19 tari alese "pe criterii epidemiologice”, printre care si Romania. Bulgaria a ridicat interdictia de intrare pe teritoriul sau pentru toti cetatenii UE, iar de la 1 iunie este gata sa reporneasca turismul.

Publicat:22.05.2020, 19:33

Autoritatile de la Atena au anuntat lista celor 19 tari care vor putea trimite turisti in Grecia din 15 iunie, pe lista figurand si Romania, Cipru, Israel, China, Japonia, Australia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Ungaria si Cehia. Turistii nu trebuie sa se testeze la coronavirus inainte de a calatori si nici nu vor fi in carantina dupa sosire. Hotelierii greci pregatesc deja sezlongurile, prafuite de luni de zile, si incearca sa combine confortul cu siguranta turistilor.

Philippe ROUX-DESSARPS, PROPRIETAR HOTEL, GRECIA: " Vom face tot posibilul ca sa verificam numerele de hotel. Vor fi ocupate din nou abia la doua zile dupa ce vor fi eliberate. 48 de ore vor fi libere ca sa putem permite aerisirea si evitarea oricarei infectari. De asemenea, vom delimita camerele pline de cele goale. O familie va fi impreuna, dar va fi separata de alte grupuri.”

In Grecia s-au deschis plajele cu asigurarea unei distante intre sezlonguri si cu pastrarea unor norme stricte de igiena. Cafenelele si restaurantele se redeschid de asemenea de la 1 iunie dar va fi permisa doar servirea la terase in aer liber. Mesele trebuie asezate la doi metri distanta una de alta, iar la o masa vor putea sta maximum 4 persoane.

Philippe ROUX-DESSARPS, PROPRIETAR HOTEL, GRECIA: "Ne vom stradui ca hotelul sa nu arate ca un spital. Trebuie sa cream o atmosfera, astfel incat dupa ce vor trece de prima verificare, turisii sa simta confortul din hotel, sa fie in siguranta si sa uite de toate.”

Si Bulgaria intentioneaza sa reporneasca turismul pentru cetatenii tarilor membre UE de la 1 iunie. Spania si Franta sunt inca o zona rosie pentru calatorii. Italia, tara care, de asemenea, este printre cele mai afectate de coronavirus si are venituri considerabile din turism este deshisa sa primeasca straini. Proprietarul acestui hotel de pe malul lacului Cuomo ii indeamna pe oameni sa nu renunte la planurile lor de vacanta.

” Turistii britanici au venit pentru prima data pe lacul Cuomo in secolul 18. Suntem pregatiti sa-i intampinam din nou asa cum am facut-o in trecut. Noi nu lucram cu ei, dar impartim sentimentele noastre cu ei din tot sufletul, din toata inima. Ei au inceput turismul aici si ii vrem inapoi cat de curand posibil.”

Muntenegru si Croatia vor sa dea lovitura in aceasta vara. Au declarat sfarsitul epidemiei de COVID-19 si vor sa redeschida de la 1 iulie litoralul de la Marea Adriatica. Comisia Europeana a invitat statele membre sa prelungeasca pana la 15 iunie, restrictia temporara privind calatoriile neesentiale.