Romanul infectat cu coronavirus, debarcat la Yokohama si dus la spital pentru ingrijiri

Publicat:14.02.2020, 08:19

Aceleasi masuri s-au luat si in cazul altor 43 de persoane de pe vas care au primit ieri diagnosticul.

Barbatul, in varsta de 41 de an, de loc din judetul Arges, lucra in restaurantul navei, alaturi de sotia lui. Femeia a ramas in continuare pe pachebot.

In tara, autoritatile au intrat in alerta, mai ales ca pe nava mai sunt inca 16 romani.

Informatia privind infectarea cetateanului roman a fost confirmata de Ministerul nostru de Externe, care a fost anuntat de autoritatile japoneze.

Prefectul de Arges, Emanuel Soare: „Persoana este, intr-adevar, din judetul Arges. Pana nu se va incheia, pana nu se va vindeca, speram in acest sens, cetateanul nu va fi adus in Romania”.

Romanul face parte din echipajul navei si lucra in restaurant, cel mai probabil ca ospatar. Riscul sa se imbolnaveasca era foarte mare, deoarece a fost printre cei care au intrat in contact cu multi pasageri, in ciuda masurilor de precautie.

Cheryl Molesky, pasagera: „Angajatii poarta masca si manusi atunci cand ne aduc mancarea, iar noi ne spalam pe maini inainte sa mancam, ca sa eliminam eventualii germeni”.

Ambasada noastra in Japonia a transmis ca tine legatura cu pacientul, dar si cu ceilalti 16 romani de pe nava de croaziera. Pentru oamenii aflati in carantina la bord timpul trece extrem de greu. Printre ei sunt multi copii, iar parintii incearca sa ii fereasca de pericole.

Localnicii ofera pentru cei izolati spectacole cu sky-jeturile in jurul navei, in speranta ca vor mai sparge monotonia. Totusi, exista voci care sustin ca oamenii de pe nava ar trebui adusi la mal, deoarce nava ar deveni un mediu propice pentru raspandirea infectiei.

Vasul de lux Diamond Princess a fost plasat in carantina pe data de 4 februarie, in portul Yokohama din Japonia. Peste 3.700 de persoane se aflau la bord, pasageri si membri ai echipajului.

Configuratia unei nave de croaziera

 Turistii de la bord au voie pe vas de la un anumit nivel in sus. Practic, acestea sunt etajele cu toate spatiile publice dedicate pasagerilor: receptie, restaurante, baruri. De la acel etaj in jos este spatiul destinate exclusiv membrilor echipajului. Aici dorm, mananca, isi petrec timpul liber angajatii de pe nava. Tocmai de aceea, riscul de imbolnavire in cazul lor a fost si ramane in continuare foarte mare. Pentru ca in timp ce turistii au fost izolati in cabine, cei peste 1.000 de membri ai echipajului au fost nevoiti sa munceasca in continuare mai mult decat in mod normal. In acest fel au intrat foarte usor in contact cu persoane potential infectate peste tot pe nava.

O alta nava de croaziera, in voiaj fortat pe mare, timp de doua saptamani

O alta nava de croaziera s-a aflat aproape doua saptamani in voiaj fortat pe mare. Vasul, cu peste 2.200 de oameni la bord, a primit permisiunea sa ancoreze intr-un port din Cambodgia dupa ce alte cinci porturi asiatice nu i-au dat voie sa acosteze, de teama ca pasagerii sa nu raspandeasca virusul. Autoritatile au testat 20 de persoane si, pentru ca nimeni nu manifesta simptomele infectiei cu noul coronavirus, pasagerii au fost lasati sa debarce. Vor pleca spre tzarile de origine pe cheltuiala companiei care detine nava. Printre ei sunt si romani - 9 pasageri si 8 membri ai echipajului.

Nicio persoana infectata cu coronavirus, in Romania

De la inceputul epidemiei, in Romania au fost mai multe persoane suspectate de infectare cu coronavirus. Cel mai recent caz este al unui asistent medical care a ingrijit pacienti infectati cu coronavirus in Germania si care a revenit acasa zilele trecute. Testele care i s-au facut la Institutul Matei Bals din Capitala au aratat insa ca barbatul are o raceala. In tara nu avem asadar pacienti infectati cu temutul virus, spun oficialii.

Intre timp, Guvernul de la Bucuresti se pregateste sa faca achizitii de urgenta - de la dezinfectanti, filtre, targi speciale, pana la aparate de suport respirator. Iar reteaua de centre de diagnosticare este extinsa.

Victor Costache, ministrul propus al Sanatatii: „Primele zece cazuri vor fi tratate la Matei Bals, urmand ca apoi sa fie utilizate si celelalte spitale de boli infectioase din tara - Iasi, Timisoara, Cluj”.

In plus, autoritatile vor echipa aeroporturile cu scanere termice speciale, pentru care vor cheltui cinci milioane de lei.

La Otopeni vor fi instalate cele mai multe scanere termice - cinci dintr-un total de 35. Asadar, restul aeroporturilor internationale vor fi dotate cu cate doua astfel de aparate care ajuta la depistarea calatorilor suspectati ca ar fi infectati cu periculosul virus.

Orice persoana care vine dintr-o zona de focar va intra in carantina pentru 14 zile, spun reprezentantii Ministerului Sanatatii, timp in care i se vor face teste.

Sursa: