Rusia a sistat vineri noapte exportul de energie electrica pentru Finlanda, a anuntat sambata operatorul retelei nationale finlandeze.

Ultimul update: 14.05.2022, 13:59 Publicat:14.05.2022, 13:59

Compania rusa care opereaza livrarea de energie catre Finlanda, RAO Nordic, comunicase de vineri intentia de a intrerupe furnizarea la miezul noptii, pe motiv ca ar exista restante la plata.

RAO Nordic „nu este in masura sa efectueze platile pentru energia electrica importata din Rusia”, a precizat compania vineri, intr-un comunicat. „Aceasta situatie este exceptionala si s-a intamplat pentru prima data in cei peste 20 de ani de istorie comerciala a noastra”.

Fingrid a precizat ca energia electrica din Rusia reprezinta aproximativ 10% din consumul total de energie electrica al Finlandei, adaugand ca importurile lipsa pot fi inlocuite pe piata energiei electrice prin importul de energie electrica din Suedia si, partial, prin productia interna.

Finlanda urmeaza sa isi anunte oficial candidatura la NATO, un pas care a determinat deja Moscova sa lanseze avertismente privind reactia Rusiei.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: