Vladimir Putin a semnat sambata in lege o masura care anuleaza limita superioara de varsta pentru serviciul militar, relateaza The Guardian. Intre timp, Nexta a distribuit imagini cu ceea ce ar fi un centru de recrutare intr-o piata din Sankt Petersburg.

Publicat:29.05.2022, 08:19

Rusia a suferit pierderi uluitoare in invazia sa de trei luni a Ucrainei, cu zeci de mii de soldati ucisi sau raniti, potrivit Brookings. Serviciile de informatii din Marea Britanie au estimat ca luna aceasta Rusia a pierdut aproximativ o treime din fortele sale terestre.

Putin spera ca eliminarea limitei de varsta pentru recrutii militari, care a trecut de Duma (parlamentul rus) miercurea trecuta, va atrage veterani cu experienta din nou in serviciu si va ajuta la atenuarea pierderilor. Anterior, cetatenilor le era interzis sa se inscrie la 40 de ani, iar strainilor la 30.

Alte masuri, despre care se pare ca sunt luate in considerare, includ extinderea recrutarii si reducerea timpului petrecut de recruti pentru formare inainte de a fi trimisi in prima linie.

Cum justifica Rusia eliminarea varstei maxime pentru serviciul militar

„Scopul proiectului de lege este eliminarea limitei de varsta pentru cetatenii in varsta apti de munca (inclusiv cetateni straini), care au dreptul sa incheie primul contract de serviciu militar”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege depus vinerea trecuta.

Acesta noteaza ca „pentru utilizarea armelor de inalta precizie, operarea armelor si a echipamentelor militare, este nevoie de specialisti de profesionalism ridicat” si ca acestia, de regula, devin astfel pana la varsta de 40-45 de ani.

Pana acum legislatia din Rusia prevede ca cetatenii cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani au dreptul de a incheia primul contract de serviciu militar, iar cetatenii straini - cu varsta intre 18 si 30 de ani.

„Implementarea unor astfel de abordari va ajuta la atragerea de specialisti in domenii populare, legate in primul rand de civili (suport medical, inginerie, intretinere, operare, comunicatii etc.) pentru serviciul militar contractual”, se arata in document.

Proiectul de lege a fost depus de doi deputati ai partidului Rusia Unita al presedintelui Vladimir Putin.

Sursa: