Rusia a anuntat miercuri ca a trimis doua bombardiere Tupolev TU-160 capabile sa transporte rachete nucleare in estul indepartat al Rusiei, de partea opusa regiunii Alaska, ca parte a unui exercitiu militar.

Publicat:15.08.2019, 08:36

Media de stat afirma ca aceasta este o demonstratie prin care Moscova isi arata capacitatea de a instala arme nucleare ”in pragul” Statelor Unite, transmite Reuters.

Bombardierele strategice Tupolev TU-160, care in Rusia sunt cunoscute sub denumirea de Lebede albe, sunt avioane supersonice din epoca sovietica capabile sa transporte pana la 12 rachete cu raza scurta de actiune si sa zboara fara alimentare 12.000 km.

Ministerul rus al apararii a informat ca avioanele au strabatut o distanta de peste 6.000 km in peste 8 ore de la baza din vestul Rusiei si pana la Anadir in districtul autonom Ciukotsk, de partea opusa Alaskai. Comunicatul oficial mai informeaza ca zborul face parte dintr-un exercitiu tactic care va dura pana la sfarsitul acestei saptamani si care a avut drept scop antrenarea abilitatii fortei aeriene ruse de redesfasurare a campurilor aeriene operationale si de exersare a realimentarii in zbor.

In exercitiu sunt implicate aproximativ 10 bombardiere TU-160 si avioane TU-95MS si IL-78.

Ziarul guvernamental Rossiiskaia Gazeta a scris pe site-ul sau ca acest zbor a demonstrat capacitatea Moscovei de a amplasa bombardiere nucleare la 20 de minute de zbor de SUA. Baza din Ciukotsk se afla pe tarmul Marii Bering, la 600 km de teritoriul american.

Bombardierele TU-160 sunt folosite de Rusia in actiunile de sustinere a fortelor guvernamentale siriene.