Sunt posibile mai multe variante de contra-actiuni ale Rusiei in cazul in care NATO va amplasa arme langa frontiera rusa, a declarat luni secretarul de presa al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, intrebat cu privire la posibilitatea amplasarii de arme nucleare ruse in Belarus, informeaza TASS, potrivit Agerpres.

Publicat:20.12.2021, 17:05

„Nu este un secret pentru nimeni ca, fara indoiala, amplasarea a tot felul de tipuri de arme (ale NATO) la frontierele noastre, (arme) ce pot reprezenta o amenintare pentru noi, va necesita adoptarea unor pasi corespunzatori pentru a echilibra situatia. Aici sunt posibile tot felul de variante”, a spus reprezentantul Kremlinului.

Inainte de aceasta, seful diplomatiei belaruse, Vladimir Makei, a declarat ca Republica Belarus este gata sa amplaseze pe teritoriul sau arme nucleare ruse in cazul unei amenintari din partea NATO.

Anterior, presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a afirmat ca Minskul ii va propune Moscovei sa ia astfel de masuri, in cazul in care NATO va amplasa arme nucleare in Polonia. Lukasenko a declarat ca are nevoie de sistemul de rachete balistice mobil Iskander, care are au raza de actiune de pana la 500 km si pot transporta focoase conventionale sau nucleare.

Presedintele rus Vladimir Putin a indemnat NATO sa inceapa negocieri la obiect pentru a oferi Rusiei garantii de securitate sigure si pe termen lung. Seful statului rus a subliniat ca Rusia are nevoie anume de garantii de drept, juridice, pentru ca inainte colegii occidentali nu si-au onorat obligatiile asumate verbal.

Actiunile militare ale Rusiei in apropiere de Ucraina au amplificat tensiunile dintre Moscova si NATO, iar Alianta a cerut Rusiei sa nu invadeze statul vecin, fosta republica sovietica. Rusia respinge acuzatiile ca ar planui o invazie si sustine ca raspunde la ceea ce ea considera a fi amenintari la adresa propriei securitati din cauza relatiilor tot mai stranse ale Ucrainei cu NATO si a aspiratiilor Kievului de a adera la Alianta.

Moscova a transmis vineri ca vrea o garantie obligatorie din punct de vedere juridic din partea NATO ca organizatia va renunta la orice activitate in Ucraina si in general in estul Europei.

Sursa: