Rusia anunta un exercitiu militar de amploare la granita cu Ucraina, saptamana aceasta. Trupele rusesti vor simula capturarea unui teritoriu, iar la manevre vor participa peste o mie de militari si mai mult de 250 de vehicule terestre si aeronave. Exercitiile se vor desfasura in Crimeea - teritoriu ucrainean anexat de Rusia in 2014 - si in provincia vecina, Krasnodar. 

Publicat:23.12.2021, 18:01

Sute de parasutisti rusi vor efectua exercitii in apropierea frontierei ucrainene in aceasta saptamana, a anuntat astazi Ministerul rus al Apararii. Exercitiul militar al Rusiei va avea loc chiar daca Moscova si Occidentul sunt in impas referitor la aspiratiile Kievului de a adera la NATO. Aproximativ 1.200 de soldati si peste 250 de vehicule si avioane vor fi implicati in exercitiul care va fi impartit intre terenurile de antrenament din Crimeea - pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina in 2014 - si provincia vecina, Krasnodar. Parasutistii vor simula ocuparea unei zone in cadrul unei operatiuni ofensive, a precizat ministerul. Asta in conditiile in care ieri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov anunta ca Rusia va avea discutii cu Statele Unite in ceea ce priveste garantiile de securitate pe care le-a cerut din partea NATO si a Occidentului la inceputul anului viitor.

Serghei LAVROV, MINISTRUL RUS DE EXTERNE: “Prima runda a fost stabilita pentru ca negociatorii nostri si cei americani sa intre in contact. Numele lor sunt deja cunoscute, ambele parti le-au acceptat. Dupa care, tot in ianuarie vom discuta adoptarea unui document, o intelegere intre Rusia si tarile NATO.” 

Ucraina si Occidentul acuza Rusia ca are planuri de invazie si intentioneaza sa lanseze un atac chiar de luna viitoare. Kremlinul neaga, insa, aceste acuzatii in ciuda faptului ca a desfasurat zeci de mii de trupe in apropierea granitei sale cu Ucraina. Putin afirma ca Rusia nu mai are unde sa se retraga, in confruntarea cu SUA si NATO si ca va fi fortat sa mearga pe un raspuns dur impotriva Occidentului, daca acesta nu renunta la „atitudinea agresiva”.