Oficialii rusi nu au fost invitati la ceremoniile de marcare a celei de-a 78-a aniversari de la eliberarea de catre Armata Rosie a lagarului nazist Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse impotriva Ucrainei, a anuntat miercuri Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, informeaza AFP, transmite hotnews.ro

Publicat:26.01.2023, 08:32

"In contextul agresiunii impotriva unei Ucraine libere si independente, reprezentantii Federatiei Ruse nu au fost invitati sa participe la marcarea din acest an a aniversarii eliberarii Auschwitzului", care urmeaza sa aiba loc vineri, a declarat pentru AFP Piotr Sawicki, purtator de cuvant al muzeului.

Pana in prezent, Rusia a participat intotdeauna la ceremoniile care se desfasoara anual pe 27 ianuarie, iar reprezentantul sau avea o interventie in cadrul ceremoniei principale.

Potrivit directorului muzeului, istoricul Piotr Cywinski, era evident ca nu putea "semna nicio scrisoare adresata ambasadorului rus pe tonul unei invitatii", in contextul conflictului.

"Sper ca aceasta se va schimba in viitor, dar avem un drum lung de parcurs. (...) Rusia va avea nevoie de un timp extrem de lung si de o introspectie foarte profunda dupa acest conflict pentru a reveni in saloanele lumii civilizate"", a spus el, citat de agentia PAP.

In ziua in care Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, muzeul a calificat atacul rusesc drept "un act de barbarie".

"Acest act de barbarie va fi judecat de istorie, iar autorii sai - trebuie sa speram - de catre Curtea Internationala de Justitie", a indicat muzeul pe Twitter.

Construit in Polonia ocupata, Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazista impotriva a sase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit in lagar intre 1940 si 1945, alaturi de peste 100.000 de ne-evrei.

Lagarul unde au pierit aproximativ 80.000 de polonezi ne-evrei, 25.000 de romi si 20.000 de soldati sovietici, a fost eliberat de Armata Rosie pe 27 ianuarie 1945.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.