Rusia sarbatoreste, marti, aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste in cel de-al Doilea Razboi Mondial cu o parada in Piata Rosie, in conditii de securitate sporita, dupa o serie de atacuri cu drone, inclusiv asupra cetatii Kremlinului, scrie stirileprotv.ro

Publicat:09.05.2023, 08:36

Vladimir Putin, ministrul Apararii si alti oficiali de rang inalt sunt asteptati sa treaca in revista parada din Piata Rosie, care include de obicei tancuri, lansatoare de rachete intercontinentale si trupe in mars.

Ziua Victoriei este una dintre cele mai importante sarbatori publice din Rusia, cand oamenii comemoreaza sacrificiile uriase facute de Uniunea Sovietica in timpul asa-numitului Marele Razboi Patriotic din 1941-45, in care au pierit aproximativ 27 de milioane de cetateni. aceasta aniversare este cu atat mai incarcata emotional cu cat Rusia deplange miile de soldati ucisi in razboiul de aproape 15 luni din Ucraina, care nu da semne ca s-ar incheia.

Rusia este, de asemenea, afectata de atacurile cu drone, inclusiv unul asupra Kremlinului la 3 mai, despre care a spus ca a fost o incercare de asasinare a presedintelui Vladimir Putin. Ucraina, care este asteptata in curand sa lanseze o contraofensiva pentru a recuceri terenul, neaga implicarea.

Oficiali de top vor lua parte la parada de la Moscova

Putin a comparat in repetate randuri razboiul din Ucraina - pe care il prezinta ca o lupta impotriva nationalistilor de inspiratie "nazista" - cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietica atunci cand Hitler a invadat-o in 1941.

Kievul spune ca acest lucru este absurd si acuza Rusia ca se comporta ca Germania nazista, purtand un razboi de agresiune neprovocat si confiscand teritoriul ucrainean.

Putin, ministrul sau al Apararii si alti oficiali de rang inalt sunt asteptati sa treaca in revista parada din Piata Rosie, care include de obicei tancuri, lansatoare de rachete intercontinentale si trupe in mars.

Cu toate acestea, reflectand preocuparile sporite in materie de securitate cauzate partial de atacurile cu drone, autoritatile au anulat traditionalul survol aerian. Au existat, de asemenea, rapoarte potrivit carora mai putini soldati si mai putin echipament militar se vor alatura paradei din acest an, deoarece conflictul din Ucraina are un impact puternic asupra oamenilor si echipamentelor.

Autoritatile din intreaga tara au anulat procesiunile "Regimentului Nemuritor", in care oamenii poarta portretele rudelor care au luptat impotriva nazistilor.

Putin va tine un discurs in Piata Rosie, unde i se vor alatura liderii mai multor foste republici sovietice. In discursul de anul trecut, el nu a facut nicio mentiune despre Ucraina, dar a criticat alianta militara NATO pentru ca s-a extins pana la granitele Rusiei si a salutat eroismul sovietic in rezistenta impotriva lui Hitler. De atunci, Finlanda - care se invecineaza cu Rusia - a aderat si ea la NATO.

Kremlinul invinuieste Ucraina

"Fie ca nimeni sa nu mai incalce vreodata granitele sacre ale Patriei noastre", a declarat patriarhul Kirill, seful puternicei Biserici Ortodoxe Ruse si un aliat apropiat al lui Putin, in timp ce a depus luni flori la Mormantul Soldatului Necunoscut din centrul Moscovei.

"Dar pentru ca acest lucru sa fie asa, tara noastra trebuie sa fie puternica, deoarece o tara care se teme nu este atacata".

Intrebat luni despre anularea unor evenimente de Ziua Victoriei, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat vina pe Ucraina: "Cand avem de-a face cu un stat care este de facto un sponsor al terorismului, atunci este mai bine sa luam masuri de precautie".

Pe langa atacul asupra complexului de la Kremlin, Moscova acuza Ucraina si pentru atacurile cu drone de saptamana trecuta asupra unor depozite de combustibil, trenuri de marfa si multiple obiective din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o cu forta de la Ucraina in 2014, relateaza Reuters, citata de News.ro.