Presedintele rus Vladimir Putin a inaintat vineri un proiect legislativ care prevede eliminarea varstei de pensionare pentru functionarii publici, relateaza dpa.

Publicat:23.01.2021, 16:35

Acest lucru ar permite ca oficiali-cheie si aliati pe care Putin i-a numit sa ramana in functie pe termen nedefinit, in loc sa fie obligati sa iasa la pensie.

Multi membri ai staffului lui Putin, pe care ii cunoaste inca de la inceputul carierei sale politice in Sankt Petersburg, detin acum pozitii importante, dar se apropie de varsta de pensionare.

Inlaturand varsta de pensionare legala, proiectul de lege publicat vineri va face ca acestora sa le fie mai usor sa-si pastreze posturile. Putin a spus ca legea este necesara, intrucat acesti functionari publici au o experienta foarte bogata.

Legea le permitea pana acum functionarilor publici sa lucreze pana la varsta de 65 de ani, cu posibilitatea prelungirii activitatii pana la 70 de ani.

Este de asteptat ca Duma de Stat, care este controlata de Kremlin si are multi parlamentari in varsta, sa aprobe legea.

In calitate de presedinte, Putin (68 de ani) nu are o varsta de iesire la pensionare, dar legea i-ar permite sa-si pastreze pe posturi cei mai loiali consilieri.

Anul trecut, Putin a initiat un amendament constitutional care ii permite sa ramana in functie pana in 2036, daca va castiga alegerile prezidentiale din 2024 si 2030.

De asemenea, el a semnat o lege care ii garanteaza imunitatea pentru orice urmarire penala pana la sfarsitul vietii.

Criticii se plang de multa vreme de rigiditatea tot mai mare a sistemului politic din Rusia si de lipsa de perspective pentru o schimbare de conducere sau pentru acceptarea in aparatul de stat a generatiilor mai tinere

Sursa: