Rusia reactioneaza dur la decizia Finlandei de a-si depune candidatura pentru aderarea la NATO. O prima masura pe care ar putea sa o ia Moscova chiar azi este, potrivit unor informatii neoficiale, intreruperea livrarii de gaze catre Helsinki. Adjunctul ambasadorului rus la ONU a declarat ca Finlanda si Suedia vor deveni potentiale tinte pentru Rusia. Finlandezii afirma ca sunt pregatiti pentru orice amenintare.

Publicat:13.05.2022, 17:23

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dimitri Polianski, este de parere ca aderarea Finlandei si a Suediei la NATO nu este o lovitura pentru securitatea Rusiei, dar le va transforma peste noapte din tari neutre in tari inamice si vor deveni potentiale tinte pentru Rusia. 

Dimitrii POLIANSKI, ADJUNCTUL AMBASADORULUI RUS LA ONU: „Ei stiu ca, in momentul in care vor deveni membri ai NATO, va implica anumite miscari in oglinda din partea Rusiei. 

-In ce mod?

-Daca exista detasamente NATO in acele teritorii, aceste teritorii ar deveni o tinta – sau o posibila tinta – pentru o lovitura, asa cum Rusia poate fi o tinta pentru o lovitura.”

De altfel, Polianski a spus ca Rusia este pregatita sa faca fata amenintarilor NATO, iar aderarea Finlandei si Suediei nu schimba foarte mult situatia de securitate din Europa care este agravata de amenintarea NATO la adresa Rusiei de multi ani.

Dimitrii POLIANSKI, ADJUNCTUL AMBASADORULUI RUS LA ONU: „NATO este un bloc foarte neprietenos pentru noi – este un inamic si NATO insasi a recunoscut ca Rusia este un inamic. Inseamna ca, dintr-o data, Finlanda si Suedia, in loc de tari neutre, devin parte a inamicului si suporta toate riscurile. Asa ca ar suporta anumite riscuri de aparare, desigur, anumite costuri economice - dar depinde de ei sa decida.”

Finlandezii, pe de alta parte, spun ca sunt pregatiti pentru orice amenintare care ar putea veni dinspre Moscova.

Pekka HAAVISTO, MINISTRUL DE EXTERNE AL FINLANDEI: „Noi intelegem ca acest raspuns poate fi ca Rusia va disloca mai multe echipamente militare la granita cu tara noastra, va fi o granita cu NATO si Rusia va sta de garda mai mult decat pana acum.”

In declaratiile sale dinaintea invaziei din Ucraina, Vladimir Putin spunea ca vrea sa tina NATO cat mai departe de granitele Rusiei. A obtinut exact contrariul: Finlanda are 1.300 de kilometri de frontiera comuna cu Rusia si o armata pregatita care este deja la standarde NATO. Militarii finlandezi participa la exercitii comune cu aliatii inca din anii ’90. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat dorinta Finlandei de integrare in Alianta Nord-Atlantica si-a promis un proces de aderare fara probleme si rapid.