Ponderea ocupata de aur in rezervele internationale ale Rusiei este mai mare decat cea a dolarului american, pentru prima data in istorie, arata datele publicate luni de Banca Centrala a Rusiei, informeaza Bloomberg.

Publicat:13.01.2021, 21:51

Conform acestor date, publicate cu o intarziere de sase luni, la finele lunii iunie 2020 rezervele internationale ale Rusiei se situau la 583 de miliarde de dolari. La acea data, Rusia avea rezerve de aur in valoare de 128,5 miliarde de dolari, cu aproape patru miliarde de dolari mai mult decat rezervele in dolari americani.

Procentual, ponderea ocupata de aur in rezervele internationale ale Rusiei a crescut pana la 22,9%, in timp ce ponderea dolarului a scazut pana la 22,2%. A scazut de asemenea si ponderea ocupata de moneda euro, la 29,5% de la 30,6%, precum si cea a yuanului chinez, la 12,2% de la 13,2%, scrie Agerpres.

Pe parcursul ultimilor ani, Rusia a promovat o strategie de "dedolarizare" a economiei in ideea de a-si diminua vulnerabilitatea la sanctiunile americane, adoptate pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Washington si Moscova. In prezent, aurul este a doua mare componenta in rezervele internationale ale Bancii Rusiei, dupa euro, care asigura aproximativ o treime din activele totale ale Bancii Centrale.

"Acesta este un comportament atipic pentru o tara si o economie de marimea Rusiei", apreciaza Timur Nigmatullin, manager de investitii la firma Otkritie Broker, adaugand ca in mod normal tarile prefera un mix de valute forte, in loc de metale pretioase, in rezervele lor internationale.

Cresterea ponderii ocupata de aur in rezervele internationale ale Rusiei a profitat si de crestere cu 26% a cotatiei metalului galben in perioada dintre lunile iunie 2019 si iunie 2020. Datele oficiale mai arata ca in aceiasi perioada Banca Centrala a Rusiei a cumparat de asemenea aur in valoare de 4,3 miliarde de dolari.

In total, in ultimii cinci ani, Rusia a cheltuit peste 40 de miliarde de dolari pentru a-si majora rezervele de aur, devenind cel mai mare cumparator mondial de aur. Banca Centrala a Rusiei a incetat sa mai cumpere aur in luna martie 2020, in cel mai grav moment al pandemiei, iar in luna iulie a anului trecut guvernatorul Bancii Rusiei, Elvira Nabiullina a spus ca este multumita de nivelul actual al rezervelor de aur.

Sursa: