Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov afirma vineri ca vrea diplomatie si ”nu razboi”, dupa un apel al Statelor Unite adresat Rusiei de a ”reveni la masa negocierilor” si de a nu invada Ucraina, relateaza AFP.

Publicat:28.01.2022, 15:25

”Noi am ales calea diplomatiei de multe decenii”, declara Serghei Lavrov intr-un interviu difuzat de ma multe posturi de radio si televiziune ruse.

”Trebuie sa lucrezi cu toata lumea, acesta este principiul nostru”, subliniaza el.

”Daca ar depinde doar de Rusia, nu va avea loc un razboi. Noi nu vrem razboiul. Insa nici nu vom permite ca interesele noastre sa fie calcate grosolan in picioare, ignorate”, ameninta el.

Cel putin 100.000 de militari rusi se afla desfasurati la frontiera Ucrainei de la sfarsitul lui 2021, potrivit unor estimariale Occidentului, care se teme ca o invazie a vecinului proocidental al Rusiei este iminenta.

Rusia dezminte orice plan de invazie, insa se considera amenintata de extinderea NATO de 20 de ani si de sustinerea Ucrainei de catre Occident.

Ea a cerut sa se opreasca politica extinderii NATO, mai ales in Ucraina, si o revenire la desfasurarile militare occidentale la frontierele din 1997.

Statele Unite si NATO au respins in mod oficial, miercuri, aceste revendicari ale Moscovei, deschizand totodata usa unor negocieri cu privire la limitari reciproce ale desfasurarii unor rachete cu raza scurta si medie de actune ale celor doua puteri nucleare rivale in Europa si ale exercitiilor militare in apropierea taberei adverse.

Rusia s-a aratat rezervata si a anuntat ca pregateste o reactie, in timp ce Statele Unite o indeamna ”sa revina la masa negocierilor”, in pofida acestei prime reactii.

Serghei Lavrov a anuntat vineri ca a gasit ”farame de rationalitate” in raspunsul Occidentului ”in subiecte de importanta secundara”.

Vladimir Putin si Emmanuel Macron urmeaza sa discute vineri, iar presedintele francez urmeaza sa-i propuna omologului sau rus o ”cale a dezescaladarii”.

Sursa: