Canada a expulzat un inalt diplomat al Indiei, afirmand ca exista „elemente credibile” care sugereaza ca New Delhi este responsabila de asasinarea unui lider sikh in vestul Canadei in iunie anul trecut.

Publicat:19.09.2023, 08:30

Intr-un discurs tinut dupa convocarea opozitiei, premierul Justin Trudeau a declarat ca sunt „elemente credibile potrivit carora ar exista o posibila legatura intre agentii guvernului Indiei si uciderea lui Hardeep Singh Nijjar, cetatean canadian".

„Implicarea oricarui guvern strain in uciderea unui cetatean canadian pe teritoriul canadian constituie o incalcare inacceptabila a suveranitatii noastre", a continuat el, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

La cateva minute dupa aceasta declaratie, Melanie Joly, sefa diplomatiei canadiene, a anuntat expulzarea sefului agentiei indiene de informatii din Canada (RAW).

„Acuzatiile conform carora un reprezentant al unui guvern strain ar fi putut fi implicat in uciderea unui cetatean canadian aici, in Canada, pe pamant canadian, nu sunt doar ingrijoratoare, ci si sunt complet inacceptabile", a spus Melanie Joly.

„Prin urmare, astazi am expulzat un inalt diplomat indian din Canada", a adaugat ea, precizand ca nu va fi tolerata „nicio forma de ingerinta straina".

Activist care milita pentru crearea unui stat sikh, cunoscut sub numele de Khalistan, Hardeep Singh Nijjar era cautat de autoritatile indiene pentru presupuse acte de terorism si conspiratie in vederea comiterii unei crime. Acuzatii pe care acesta le-a negat, potrivit Organizatiei Mondiale a Sikhsilor din Canada, o organizatie non-profit care afirma ca apara interesele sikhsilor canadieni.

Dupa aceasta crima si protestele care au urmat in Canada, tensiunea a crescut in relatiile dintre Ottawa si New Delhi.

Guvernul indian acuza guvernul premierului Justin Trudeau ca inchide ochii la activitatile nationalistilor radicali sikhsi care pledeaza pentru crearea unui stat independent in nordul Indiei. Ottawa a suspendat recent negocierile pentru un acord de liber schimb cu India, iar ministrul Comertului a anulat saptamana trecuta o calatorie planificata pentru luna octombrie.

Guvernul canadian a cerut luni guvernului indian sa "coopereze pentru a clarifica aceasta chestiune", precizand ca premierului Trudeau a abordat subiectul cu omologul indian Narendra Modi in timpul recentului summit G20.

Daca se va dovedi adevarata aceasta acuzatie „foarte grava si bine documentata" din parte autoritatilor canadiene, ea va avea „efectul unei bombe in intreaga lume”, sustine Jocelyn Coulon, cercetator in domeniul relatiilor internationale si fost consilier al lui Justin Trudeau. India s-ar alatura „grupului de natiuni care asasineaza oponentii politici", precum Arabia Saudita in cazul asasinarii jurnalistului Jamal Khashoggi, a adaugat acest cercetator independent.

Faptul ca India isi permite un astfel de atac arata, in plus, "ponderea in scadere a Canadei pe scena internationala", mai considera expertul, subliniind tensiunile deja existente intre Canada si China.

India s-a plans adesea de activitatea diasporei formate din sikhsi, in special cea in Canada, care risca, potrivit New Delhi, sa reinvie miscarea separatista gratie unui ajutor financiar masiv.

Statul indian Punjab, cu o populatie formata din aproximativ 58% sikhsi si 39% hindusi, a fost zguduit de o miscare separatista violenta in anii 1980 si la inceputul anilor 1990, in timpul careia mii de oameni si-au pierdut viata. In prezent, cei mai vocali sustinatori ai miscarii separatiste provin in principal din diaspora punjabi.

Premierul Modi si-a exprimat la inceputul lunii septembrie „ingrijorarea profunda cu privire la continuarea activitatilor anti-indiene ale elementelor extremiste in Canada” in timpul intalnirii cu premierul Justin Trudeau, cu ocazia celei mai recente reuniuni G20, gazduita de India.

Ulterior, premierul Trudeau a declarat presei ca va apara intotdeauna „Libertatea de exprimare, libertatea de constiinta si libertatea de a demonstra in mod pasnic”, actionand in acelasi timp impotriva urii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.