Scene terifiante s-au petrecut aseara intr-o suburbie a Parisului, unde un profesor de istorie a fost decapitat in fata scolii de un barbat. S-a intamplat dupa ce acum cateva zile invatatorul le-ar fi aratat elevilor sai caricaturi cu profetul Mohamed. Trupele speciale si politia au izolat imediat zona in care a avut loc atacul, iar ucigasul a fost impuscat mortal.

Publicat:17.10.2020, 17:02

Victima, un profesor de istorie, care le aratase elevilor sai caricaturi cu profetul Mahomed la o ora de curs, a fost ucisa nu departe de colegiul in care lucra, intr-o suburbie a Parisului. Atacatorul era inarmat cu un cutit si cu un pistol cu bile. Pentru ca a refuzat sa se predea, a fost impuscat. Momentul in care politistii trag asupra ucigasului a fost surprins de un tanar din cartier, care a filmat cu telefonul mobil.

Atacatorul ar fi strigat ″Allah Akbar″⁣ inainte de a fi ucis. Presedintele francez Emmanuel Macron s-a deplasat aseara la locul atacului si l-a calificat drept un "atentat terorist islamist".  

Emmanuel MACRON, PRESEDINTELE FRANTEI: "Nu exista niciun pericol. Aceasta seara ne arata ca acest terorist, a vrut sa darame Republica si valorile sale, iluminarea, posibilitatea de a-i face pe copiii nostri - de oriunde vin, ce cred ei , ca nu cred, indiferent de religia lor - sa-i faca cetateni liberi. Aceasta batalie este a noastra si este existentiala".

Potrivit presei franceze, suspectul este un tanar nascut la Moscova, de origine cecena, care avea 18 ani. Nu figura in baza de date a politiei ca avand legaturi cu terorismul, dar ar fi avut, totusi, cazier pentru infractiuni de drept comun. Tanarul ar fi recurs la decapitarea profesorului din motive religioase si ar fi postat pe contul de Twitter imagini cu victima decapitata, asumandu-si faptele. 

Din primele informatii, profesorul ar fi provocat o dezbatere pe tema caricaturilor in urma cu mai bine de o saptamana. Politistii spun insa ca ucigasul nu avea copii in clasa victimei. Ancheta a fost preluata de un procuror de la Parchetul Antiterorism. Cinci persoane, printre care un minor, au fost retinute in acest caz. Aceste persoane provin din cercul familial al agresorului.