Se incing spiritele intre Statele Unite si Iran. Dupa cateva saptamani de liniste, o racheta a lovit o baza militara din Irak, unde sunt stationati soldati americani. Victime nu s-au inregistrat, iar presa straina scrie ca raidul este un raspuns la asasinarea generalului iranian Soleimani.

Publicat:14.02.2020, 18:45

Militarii americani din Irak au fost din nou tinta unui atac, dupa ce in luna decembrie peste o suta de soldati au fost raniti in urma unui raid iranian. Atacul a fost un raspuns la asasinarea generalului Soleimani. Primele informatii arata ca de aceasta data victime nu sunt.

La scurt timp, fortele de securitate au descoperit o platforma de lansare aflata la cinci kilometri distanta de baza americana si alte 11 proiectile. Autorii atacului au reusit sa fuga. Intre timp, liderul de la Casa Alba este amenintat inclusiv pe plan intern. Sapte republicani au votat impotriva lui Donald Trump, iar Senatul american a reusit sa aprobe o rezolutie care limiteaza capacitatea presedintelui de a lansa o actiune militara impotriva Iranului, fara aprobarea Congresului. 

Chuck SCHUMER, LIDERUL DEMOCRATILOR DIN SENAT: “Presedintele nu are autoritatea de a declara razboi. Senatorii democrati si republicani au exprimat asta cat se poate de clar. Niciun presedinte nu poate trece peste Congres cand este vorba despre razboi si pace.”

Raidul din Irak s-a produs la doar cateva ore dupa ce Comandantul Gardienilor Revolutiei Iraniene a amenintat Statele Unite si Israelul ca, la prima eroare comisa, vor fi atacate.