Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, la Dublin, ca nicio tara nu va fi afectata atat de grav de Brexit ca Irlanda.

Publicat:16.01.2020, 08:12

Ursula von der Leyen a facut aceasta afirmatie la o conferinta de presa cu prim-ministrul Leo Varadkar in contextul in care protestele fermierilor impotriva pretului carnii de vita a blocat traficul rutier la o ora de varf, relateaza Agerpres.

Leo Varadkar i-a multumit sefei CE pentru solidaritatea pe care executivul UE a aratat-o fata de Irlanda in timpul negocierilor pentru Brexit, care a asigurat faptul „ca nu va exista o frontiera dura pe insula Irlanda”.

Irlanda de Nord urmeaza sa paraseasca Uniunea Europeana pe 31 ianuarie impreuna cu restul Regatului Unit, in timp ce Republica Irlanda va ramane membra UE. Negocierile dintre cele doua parti au fost obstructionate deseori de discutiile privind modul in care poate fi asigurat faptul ca nu vor fi reintroduse controale la frontiera pe insula Irlanda dupa decenii de coexistenta pasnica in UE.

Varadkar a sus ca Irlanda va fi „cu siguranta in echipa UE” in urmatoarea faza a negocierii acordului comercial intre blocul comunitar si Marea Britanie, dupa iesirea Londrei din UE pe 31 ianuarie.

„Vreau sa o asigur pe presedinta von der Leyen ca Irlanda, in pofida relatiei noastre unice cu Regatul Unit, va fi cu siguranta in echipa UE - parte a celor 27 in aceste negocieri - la fel cum cei 27 au fost atat de mult de partea noastra in prima faza a acestor convorbiri”, a adaugat el.

El a vorbit anterior si despre negocierile in curs privind viitorul Cadru Financiar Multianual, care acopera perioada 2021-2027. Statele membre sunt impartite intre cele care doresc o reducere a cheltuielilor si cele care se tem pentru pierderea unor subventii importante.

„Vreau sa dau asigurari ca Politica Agricola Comuna (PAC) este finantata adecvat, ceea ce este cu adevarat important pentru fermieri si comunitatile rurale”, a afirmat Varadkar intr-un comunicat. Rezultatul negocierilor comerciale cu Marea Britanie i-ar putea afecta sever pe fermierii britanici.

„Indiferent cu ce probleme ne confruntam in acest moment in industria noastra a carnii, va fi mult, mult mai rau daca crescatorii nostri de vita si industria noastra a carnii nu au acces pe piata britanica din 2021″, a avertizat Varadkar.

Prim-ministrul iralandez a afirmat ca Brexit-ul, noul Pact ecologic european si PAC vor fi in prim-planul intalnirii sale cu Ursula von der Leyen, care a inclus un dineu la Dublin Castle.

El a spus anterior in cursul zilei de miercuri ca va incerca sa obtina finantare pentru Irlanda de Nord si comitatele de la frontiera, care se anticipeaza ca vor fi cele mai afectate de Brexit.

„Voi depune o cerere pentru un miliard de euro in cadrul programului Peace Plus pentru Irlanda de Nord si comitatele de la frontiera si o voi informa pe Von der Leyen privind deblocarea activitatii Stormont si restaurarea impartirii puterii”, a afirmat el.

Parlamentul din Irlanda de Nord si-a reluat sambata activitatea, dupa un impas de trei ani.

Ursula von der Leyen efectueaza prima vizita in aceasta tara dupa ce si-a preluat postul de sefa a executivului comunitar, noteaza DPA.

Sursa: