Seful Bisericii Catolice din Germania Reinhard Marx s-a oferit sa demisioneze din functia de Arhiepiscop de Munchen, spunand ca poarta o parte din „responsabilitatea pentru catastrofa provocata de abuzurile sexuale” a oficialilor bisericii.

Publicat:04.06.2021, 14:35

„Este important pentru mine sa impartasesc responsabilitatea pentru catastrofa abuzurilor sexuale comise de oficialii Bisericii din ultimele decenii”, i-a scris cardinalul Reinhard Marx Papei Francisc intr-o scrisoare trimisa pe 21 mai si publicata vineri. „Investigatiile si rapoartele din ultimii zece ani au aratat in mod constant ca au existat multe esecuri personale si greseli administrative, dar si esecuri institutionale,” se mai arata in scrisoarea citata de CNN.

Papa Francisc nu a acceptat inca demisia lui Marx, iar arhiepiscopului i s-a spus sa ramana in functie pana la luarea unei decizii, potrivit unei declaratii a arhiepiscopiei din Munchen in care se mentioneaza, de asemenea, ca Marx „a luat in considerare in mod repetat demisia din functie in ultimele luni”.

„Este dureros pentru mine sa asist la daunele grave aduse reputatiei episcopilor in perceptia ecleziastica si laica”, spunea Marx in scrisoare. „Simt ca prin pastrarea tacerii, prin lipsa de reactie si prin faptul ca m-am concentrat prea mult pe reputatia Bisericii, m-am facut personal vinovat si responsabil”.

Vestea vine ca urmare a ingrijorarilor din randul credinciosilor germani provocate de abuzurile sexuale. Saptamana trecuta, Papa a trimis doi episcopi straini la Arhidieceza de Koln, cea mai mare din Germania, pentru a investiga cazurile de abuz, potrivit Reuters.

In 2018, un raport al Bisericii Catolice din Germania confirma „cel putin” 3.677 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor de catre clerici, petrecute intre anii 1946 si 2014. Raportul, care a analizat datele stranse in decurs de 4 ani, a aratat ca victimele erau in mare parte baieti, dintre care mai mult de jumatate aveau varsta de 13 ani sau mai putin. Cel putin 1.670 de clerici au fost implicati.

La un summit Vatican care a avut loc in februarie 2019, Marx a recunoscut ca documentele care ar fi putut contine dovezi ale abuzurilor sexuale au fost distruse sau niciodata intocmite.

Sursa: