Marea Britanie va fi prima tara care va incepe antrenarea pilotilor F-16, iar Norvegia se va alatura. Primul avion de lupta care va ajunge in Ucraina va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii ca Rusia va pierde, a declarat Volodimir Zelenski. Secretarul NATO a spus ca decizia privind furnizarea avioanelor va depinde de evolutia situatiei militare la sol.

Publicat:25.05.2023, 23:14

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirma ca face totul pentru ca pilotii ucraineni sa aiba cat mai repede aeronave noi si puternice. 

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI:„Primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii ca Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni, devenind mai slabita si mai izolata. Acesta va fi un semnal ca teroarea ruseasca a pierdut.” 

20 de piloti ucraineni vor incepe in curand prima etapa a instruirii pe avioane F-16 in Marea Britanie. Norvegia a anuntat ca se va alatura pregatirii pilotilor ucraineni. Seful NATO spune insa ca o decizie privind livrarea de avioane F-16 catre Ucraina inca nu a fost luata. 

Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO:„Noi am ajuns la o intelegere sa incepem pregatirea pilotilor ucraineni, iar asta demonstreaza o angajare pe termen lung.”  

Statele membre NATO au livrat deja o multime de blindaje grele, tancuri de lupta, inclusiv Leopard, Abrams si Challenger, iar Regatul Unit a furnizat recent rachete de croaziera avansate cu raza lunga de actiune. Unele dintre aceste echipamente deja au ajuns pe campul de lupta. De exemplu, pe canalele de Telegram au aparut imagini cu tancul britanic Challenger 2 pe un poligon din Ucraina.  

De asemenea au aparut imagini cu elicopterele americane Sea King deja intr-o culoare noua si cu o marca de identitate ucraineana.Blindatele suedeze CV-90, pe care Fortele Armate ale Ucrainei le asteapta, sunt deja in Slovacia.  

Ambasadorul ucrainean in Germania a anuntat ca armata ucraineana va primi un numar impresionant de tancuri Leopard 1 in viitorul apropiat, distribuind o inregistrare dintr-un atelier de reparatii. 

Totodata, sute de mii de proiectile de artilerie sud-coreene sunt in drum spre Ucraina, iar Statele Unite au anuntat ieri vanzarea sistemelor avansate de rachete sol-aer NASAMS catre Ucraina, in valoare de aproximativ 285 de milioane de dolari, pentru a consolida apararea aeriana. Moscova sustine ca oferind asistenta militara Ucrainei, statele occidentale prelungesc conflictul armat si fac totul pentru a-l escalada. 

Serghei SOIGU, MINISTRUL RUS AL APARARII: „(n.red.- Occidentul) pompeaza Kievul cu armament. Ajutorul  militar oferit deja depaseste 65 de miliarde de dolari.”   

Desi acuza Occidentul, Moscova nu are interesul sa puna capat razboiului din Ucraina. Potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Rusia isi va atinge toate obiectivele in Ucraina, fie prin operatiunea sa militara speciala, fie prin alte mijloace disponibile si ca nu are de gand sa inghete conflictul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.