Numarul civililor ucisi in Gaza a fost "fara precedent si fara egal" in comparatie cu orice conflict din 2017 incoace, a declarat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, scrie stirileprotv.ro

Publicat:21.11.2023, 14:15

"Ceea ce este clar este ca am avut in cateva saptamani mii de copii ucisi. Asa ca asta este ceea ce conteaza. Asistam la o ucidere a civililor care nu are egal si nu are precedent in niciun conflict de cand sunt secretar general", a declarat Guterres in timpul unei conferinte de presa, potrivit CNN, citat de News.ro.

Guterres a preluat functia in 2017. Intrebat despre viziunea sa pentru momentul in care se va incheia razboiul din Gaza, Guterres a respins posibilitatea unui protectorat al ONU in Fasia Gaza si a facut apel la o "abordare cu mai multe parti interesate" care sa duca in cele din urma la o solutie cu doua state.

Guterres, criticat de israelieni

Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a declarat ca secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu este potrivit pentru a conduce organismul global.

El i-a reprosat ca nu a facut suficient pentru a condamna grupul militant Hamas si ca este prea apropiat de Iran.

Comentariile sale, facute in cadrul unei conferinte de presa sustinute chiar in sediul ONU de la Geneva, reprezinta o intensificare a criticilor Israelului la adresa ONU in aceeasi saptamana in care organizatia a deplans uciderea a peste 100 dintre angajatii sai in Gaza.

Cohen s-a intalnit la Geneva cu reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ai Comitetului International al Crucii Rosii (CICR), alaturi de familiile ostaticilor israelieni.

„Guterres nu merita sa fie seful Natiunilor Unite", a declarat ministrul israelian de externe Eli Cohen. „Cred ca Guterres, la fel ca toate tarile libere, ar trebui sa spuna clar si raspicat: eliberati Gaza de Hamas! Toata lumea a spus ca Hamas este mai rau decat ISIS. El de ce nu o poate spune?", a declarat seful diplomatiei israeliene.