Un soldat rus care a marturisit in vara ca a ucis un civil ucrainean a fost condamnat in Rusia la cinci ani de inchisoare cu suspendare. Nu insa pentru crimele comise in Ucraina, ci pentru ca a raspandit informatii false despre armata rusa, atunci cand a facut aceste dezvaluiri. Urmeaza detalii care va pot afecta emotional.

Publicat:18.03.2023, 18:09

Soldatul rus Daniil Frolkin a marturisit intr-un interviu, acordat inca vara portalului independent rusesc de investigatie Vajniie istorii, ca a comis crime de razboi in Ucraina.

Daniil FROLKIN, SOLDAT RUS: „Eu, Frolkin Daniil Andreievici, caporal in Unitatea 51460, marturisesc toate crimele pe care le-am comis la Andreievka: impuscarea si jefuirea populatiei civile, confiscarea telefoanelor mobile de la localnici si faptul ca intregul nostru comandament nu da doi bani pe infanteria noastra care lupta in prima linie”.

In acest interviu, caporalul de 21 de ani recunoaste ca a impuscat un civil in apropierea de Kiev la inceputul razboiului.

Daniil FROLKIN, SOLDAT RUS: Da, am impuscat un civil acolo, el transmitea coordonatele coloanelor noastre, din aceasta cauza baietii nostri au fost ucisi. Trei oameni care au fost ucisi in curti: unul in curte, unul in subsol si al treilea tot in curte. Pe al treilea eu l-am impuscat. I-am spus: „Mergi inainte”. El a facut cativa pasi. Apoi i-am ordonat: „Ingenuncheaza!” Si i-am tras un glont in cap”.

Anchetatorii ucraineni au stabilit ca civilul ucis de Frolkin se numeste Ruslan Iaremciuk. Fiica sa spune ca tatal ei obisnuia sa filmeze si sa fotografieze tot ce i se parea interesant.

Iarsolava EREMCIUK, FIICA BARBATULUI UCIS: „El in ultima perioada era pasionat de imagini. Filma sau fotografia tot ce vedea. Ei au presupus ca el pur si simplu ar fi putut filma miscarea coloanelor rusesti si sa transmita imaginile”.

Oxana EREMCIUK, SOTIA BARBATULUI UCIS: 

„Ce rani avea? De la ce a murit?

- Rana la cap. Pur si simplu a fost impuscat in cap.

-Daca ati avea posibilitatea ce i-ati spune celui, care a facut asta, soldatului rus?

-De ce? Un om nu poate face asa ceva. Acestia nu sunt oameni si gata”.

Igor Savranov si Vladimir Pojarnikov sunt alti doi barbati ucisi de unitatea lui Frolkin. Cadavrele acestora au fost gasite intr-o anexa dupa retragerea trupelor ruse din Andreievka la sfarsitul lunii martie.

SINCRON: Nadejda SAVRANOV, MAMA UNUI DECEDAT: „Pe 1 aprilie au venit ai nostri si au spus sa nu atingem nimic, ca s-ar putea sa fie mine sub cadavre. Eu timp 5 zile ma duceam si ma uitam la ei”.

Dupa intoarcerea acasa, soldatul rus si-a acuzat superiorii de faptul ca i-au dat ordin sa ucida si sa jefuiasca in Ucraina, potrivit jurnalistului care a realizat interviul. Ca urmare el a fost condamnat recent la cinci ani de inchisoare cu suspendare de catre un tribunal din Habarovsk, dar nu pentru atrocitatile comise, ci pentru raspandire de informatii false cu buna stiinta despre armata rusa. In Ucraina, Frolkin este acuzat de incalcarea legilor razboiului si risca inchisoare pe viata. Moscova neaga comiterea de crime de razboi de armata rusa in cursul invaziei sale sangeroase in Ucraina.