Serviciile secrete americane incearca sa afle daca o racheta balistica lansata zilele trecute de Coreea de Nord reprezinta un model nou care are caracteristici noi, pe care expertii militari nu le-au mai intalnit pana in prezent in cazul testelor Phenianului, informeaza CNN, care citeaza trei oficiali din administratia americana.

Publicat:28.05.2022, 18:19

Coreea de Nord a lansat miercuri trei rachete spre Marea Japoniei, la cateva ore dupa plecarea din regiune a presedintelui SUA, Joe Biden.

Una dintre aceste rachete a avut „o traiectorie ciudata”, au declarat, sub protectia anonimatului, oficiali americani pentru CNN. Mai exact, traiectoria rachetei a executat un „dublu arc”: racheta a urcat si a coborat de doua ori, succesiv.

Cea de-a doua faza a traiectoriei, descrisa prin acest „dublu arc” ar putea sugera existenta unui vehicul de reintrare in atmosfera desprins din racheta principala si ar sugera capacitatea Coreei de Nord de a avea in arsenal astfel de arme.

„SUA, Coreea de Sud si Japonia isi exprima profunda ingrijorarea referitoare la lansarile de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord pe data de 25 mai”, se arata intr-o declaratie comuna semnata vineri de secretarul de stat american, Antony Blinken, ministrul sud-coreean de Externe, Park Jin, si ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi.

Japonia a prezentat public faptul ca una din cele trei rachete testate a avut o traiectorie neobisnuita, pe care care ministrul nipon al Apararii a numit-o „neregulata”.

Conform Coreei de Sud, nord-coreenii au lansat miercuri o racheta balistica intercontinentala la ora 6 dimineata (ora locala), pe o distanta de circa 360 de kilometri si la o altitudine de aproximativ 540 de kilometri.

La ora 6:37 dimineata, Coreea de Nord a lansat o a doua racheta balistica - despre care expertii spun ca nu este o racheta intercontinentala - care a disparut disparut apoi de pe radarele sud-coreene la 20 de kilometri altitudine.

A treia racheta nord-coreeana, despre care se presupune ca a fost o racheta cu raza scurta de actiune, a zburat pe o distanta de 760 de kilometri si a atins o altitudine de 60 de kilometri.

Toate cele trei teste au survenit pe fondul zvonurilor ca Phenianul incearca sa efectueze primul sau test nuclear subteran din 2017.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield a declarat ca guvernul american estimeaza ca testul de miercuri reprezinta a sasea lansare a unei rachete intercontinentale din anul 2002. Pana in prezent, Coreea de Nord a lansat 23 de rachete balistice, de la inceputul anului.

Sursa: