Sute de incendii au cuprins Iacutia (Republica Saha), cea mai mare si mai rece regiune din Federatia Rusa. Padurile si natura din aceasta regiune, care este una dintre cele mai izolate din lume, sunt distruse de flacari iar topirea stratului de permafrost este accelerata. Oamenii fac un apel disperat la autoritati si presedintele Vladimir Putin pentru a interveni in zonele unde fumul inecacios a cuprins localitati siberiene.

Publicat:14.07.2021, 12:31

Aproape 300 de incendii separate au izbucnit in Siberia pe o suprafata de 12.140 de km patrati, insa doar jumatate dintre acestea sunt gestionate de autoritati, deoarece pun in pericol vieti omenesti. Celelalte sunt necontrolate, transmite The Siberian Times.

In total sunt 800.000 de hectare de padure care au luat foc, potrivit The Guardian.

Incendii majore au avut loc in jurul Drumului Oaselor, o sosea construita de victimele represiunii erei sovietice intre Iakutsk – capitala regiunii si orasul cu cele mai scazute temperaturi din lume – si portul Magadan.

Un video surprins de pe o ambarcatiune de croaziera aflata pe cel mai mare rau din regiune, Lena, arata amploarea infricosatoare a flacarilor.

Turistii au fost martori la incendiile din Parcul Natural Stalpii Lenei, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, renumit pentru formatiunile unice de roca antica si fauna si flora neatinsa de om.

Pentru stingerea incendiilor din Siberia au fost declansate ploi artificiale

In acest loc, precum si in altele din Iacutia, ploaia a fost declansata artifical de un avion specializat Antonov-26.

Folosind tehnologie dezvoltata din vremea Uniunii Sovietice, norii sunt tratati cu un amestec chimic de schimbare a vremii, ce include iodura de argint, nitrogen lichid si gheata carbonica.

Aceasta a declansat ploaia care au dat pompierilor extenuati o sansa de a controla dezastrul pe un teren mlastinos si muntos.

De-a lungul Iacutia, luni, aproape 2.701 de persoane si 323 de echipamente au fost implicate in efortul de stingere a incendiilor.

Locuitorii din Iacutia fac apel la Vladimir Putin sa intervina pentru stingerea incendiilor

“Ne sufocam, plamanii nostri sunt otraviti de fumul usturator”, arata una dintre cele doua petitii online facute de locuitorii din Iacutia, adresata presedintelui Vladimir Putin. Acestia cer mai mult echipament si forte pentru combaterea flacarilor, scrie The Guardian.

Incendiile din regiunea centrala Chelyabinsk au ucis, saptamana trecuta, o persoana si au distrus zeci de case rurale.

Ksenia Sobchak - o prezentatoare TV si fost candidat la prezidentiale, a carui tata, Anatoly Sobchak, a fost mentorul lui Vladimir Putin – a scris ca “oamenii se sufoca, pasarile si animalele mor”, mai arata The Siberian Times.

“Nu s-ar putea ca aceasta problema a incendiilor sa fie rezolvata in secolul 21? Este mai greu decat explorarea spatiului? Este groaznic sa privesti ce se intampla in Iacutia”, a mai scris aceasta.

Oamenii din regiune cauta sa indrepte atentia lumii pe zona care este aproape de aceeasi marime ca India.

Bloggerul si activistul Roza Dyachkovskaya, alaturi de multi locuitori din Iacutia au facut apel la actorul Leonardo DiCaprio, care este un militant pentru protectia mediului. Acesta a raspuns pozitiv si a promis ca va discuta cu autoritati.

Multi localnici spun ca doar prin atragerea atentiei mondiale, oficialii rusi se vor concentra pe gestionarea incendiilor care ameninta atat asezarile umane si ecosistemul din Siberia.

Oamenii s-au revoltat cand, spre exemplu, saptamana trecuta, un avion rusesc amfibiu BE-200 a fost trimis in Turcia, si nu in Iacutia pentru stingerea flacarilor.

Temperaturi de pana la 39 de grade Celsius in Arctica

Directorul Parcului Natural Stalpii Lenei, Arkady Semyonov, a afirmat ca acest sezon de incendii este mai rau decat in 2020.

“In acest an, a fost caldura si seceta nemaiintalnita, aproape toate incendiile fiind cauzate de furtuni cu descarcari electrice”, a mai spus el.

Orasul Iakutsk a fost cuprins de fum inecacios in aceasta luna, precum multe alte localitati din regiune.

Pompierii rezervesti din Federatie, inclusiv parasutisti, au fost adusi pe cale aeriana din regiunile Irkutsk, Khabarovsk si Trans-Baikal, precum si republica Tyva.

Expertii spun ca, per total, incendiile din Iacutia sunt mai putin distructive decat in urma cu un an. Insa, acestea au loc mai mult spre sud, in apropierea principalelor regiuni populate.

Insa unele temperaturi arzatoare au fost inregistrate in regiunea Arcticii, ajungand si la 39 de grade Celsius, mai aproape de caldura din Dubai, iar incendiile au reprezentat o problema semnificativa.

Aceasta este o regiune unde temperaturile pe timpul iernii pot scadea sub minus 60 de grade Celsius.

Caldura excesiva grabeste topirea permafrostului, din care se degaja niveluri record de gaze cu efect de sera

Cenusa de la incendii ar putea de asemenea acoperi zapada, care astfel se inchide la culoare si absoarbe mai multe radiatii solare si se incalzeste mai repede.

Atat in 2019, cat si in 2020, incendiile din Iacutia au dus la degajarea de cantitati record de gaze cu efect de sera, potrivit Serviciului Copernicus de Monitorizare a Atmosferei, parte a programului de observatii al UE.

In ultimele sase saptamani, incendiile din regiune au produs aproape 150 de megatone echivalent dioxid de carbon, aproape de nivelul emisiilor anuale in urma arderii de combustibili fosili din Venezuela, spune Mark Parrington, un savant din cadrul Serviciului.

Temperatura medie din luna iunie in Rusia a fost cu 3 grade Celsius mai mare decat normalul, potrivit Observatorului Geofizic Voeikov din Sankt Petersburg.

Iacutia a inregistrat cea mai caniculara luna iunie, temperaturile fiind cu 4,5 grade Celsius mai mari decat asteptarile. Insa, acest trend nu este in toata regiunea.

Rusia se incalzeste de 2,5 ori mai repede decat planeta ca intreg, un pericol in special in Iacutia, unde gazele cu efect de sera sunt fixate in permafrost si se degaja deoarece solul se dezgheata din cauza caldurii si incendiilor.

In Rusia au fost inregistrate 550 de incendii, iar mai mult de jumatate sunt doar in regiunea Iacutia.

Sursa: