Situatie iesita din comun, in Italia unde mastile sunt obligatorii atat in spatiile inchise cat si cele deschise. Doi pensionari, care sunt singurii locuitori ai unui sat, poarta mereu masca. Spun ca o fac din respect si deoarece regula este aceeasi pentru toti spun ei.  

Publicat:18.10.2020, 18:29

Giovanni Carilli in varsta de 82 de ani si Giampiero Nobili, de 74, sunt singurii locuitori din Nortosce, un sat izolat din centrul Italiei, insa ei insista sa poarte masti in aer liber. Carilli spune ca nu va avea cine sa aiba grija de el, daca se imbolnaveste si vrea sa traiasca.  

Giovanni CARILLI, LOCALNIC NORTOSCE: ”Cand ies in sat port mereu masca. Daca ma intlanesc cu cineva sa fie prezenta.  

-Si cand va intalniti cu vecinul?

-Cu vecinul ne vedem rar, pentru ca traieste in partea cealalta.”

Cealalt pensionar considera o lipsa de respect fata de vecinul sau ignorarea regulilor. “E o chestiune de principiu”, spune el. Cei doi poarta masti de fiecare data cand se intalnesc si insista sa stea la un metru distanta, in ciuda faptului ca nu au vecini si rareori parasesc orasul. La o ceasca de cafea stau la o masa lunga de doi metri, fiecare la un alt capat. 

Au grija sa respecte distanta si cand fac o plimbare la stravechea fantana romana, de unde iau apa. Sunt singurii locuitori ai satului si au alaturi de ei doar un caine si cinci oi. Situat in provincia Perugia, popular printre turisti, Nortosce se afla deasupra unui defileu stancos, la o altitudine de 900 de metri, ceea ce il face extrem de greu de vizitat. 

In prezent, italienii trebuie sa respecte o distanta fizica de un metru, in timp ce mastile sunt obligatorii in toate spatiile publice, atat in ​​aer liber, cat si in interior. Politia din Italia ii amendeaza pe cei care nu respecta regulile cu amenzi care pot ajunge si la 1000 de euro.