Comisia Parlamentului European care se ocupa de chestiuni de aparare a fost tinta pirateriei telefonice, potrivit unui e-mail intern, scrie stirileprotv.ro

Publicat:21.02.2024, 18:36

Parlamentul European le-a cerut miercuri membrilor subcomisiei de aparare (SEDE) sa isi verifice telefoanele pentru a depista eventuale programe spion, dupa ce a gasit urme de hacking pe doua dispozitive, relateaza POLITICO, potrivit News.ro.

Membri si personal din Subcomisia pentru Securitate si Aparare (SEDE) a PE au avut telefoanele afectate de instrumente software de supraveghere intruziva, a precizat institutia intr-un e-mail intern.

Toti eurodeputatii din SEDE au fost sfatuiti sa isi duca telefoanele la serviciul IT al institutiei pentru a fi verificate pentru spyware, potrivit e-mailului vazut de POLITICO.

Parlamentul European nu este pe deplin adaptat nivelului de amenintare

Parlamentul European se afla in alerta maxima in ceea ce priveste atacurile cibernetice si interferentele straine in perioada premergatoare alegerilor europene din iunie.

POLITICO a relatat in decembrie ca o analiza interna a aratat ca securitatea cibernetica a institutiei „nu a indeplinit inca standardele din domeniu" si „nu este pe deplin adaptata la nivelul de amenintare" reprezentat de hackerii sponsorizati de state si de alte grupuri de amenintare.

Un membru al subcomisiei pentru securitate si aparare a mers marti pentru un control de rutina, ceea ce a dus la descoperirea unor urme de spyware pe telefonul sau. Europarlamentarul respectiv a declarat pentru POLITICO ca nu a fost imediat clar de ce a fost vizat de un software de hacking.

Adjunctul purtatorul de cuvant al Parlamentului, Delphine Colard, a declarat intr-un comunicat ca „urmele gasite in doua dispozitive" au determinat trimiterea e-mailului prin care li se cere membrilor sa isi verifice telefoanele.

„In contextul geopolitic dat si avand in vedere natura dosarelor urmarite de subcomisia pentru securitate si aparare, o atentie speciala este dedicata dispozitivelor membrilor acestei subcomisii si personalului care sprijina activitatea acesteia", se arata in comunicat.

Noile dezvaluiri urmeaza unor incidente anterioare cu alti membri ai Parlamentului European care au fost tinta unor programe spion.

Expertii au dezvaluit in 2022 ca telefoanele membrilor miscarii de independenta catalana, printre care se numara si politicieni europeni, au fost infectate cu programele spion Pegasus si Candiru, doua tipuri de instrumente de hacking.

In acelasi an, un europarlamentar grec si lider al opozitiei, Nikos Androulakis, s-a aflat pe o lista de personalitati politice si publice din tara despre care s-a constatat ca au fost vizate de Predator, un alt instrument spyware.

Presedintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-a confruntat si ea anterior cu o tentativa de piratare cu ajutorul unui program de tip spyware.

In 2022, membrii Parlamentului European au infiintat o comisie speciala de ancheta pentru a investiga aceasta problema. Aceasta a investigat o serie de scandaluri in tari precum Spania, Grecia, Ungaria si Polonia si a declarat ca cel putin patru guverne din UE au abuzat de instrumentele de hacking in scopuri politice.

Serviciul IT al Parlamentului a lansat in aprilie anul trecut un sistem de verificare a telefoanelor membrilor pentru spyware. Acesta a efectuat "sute de operatiuni" de cand a inceput programul, se arata in comunicat.