Statele Unite au marcat aseara un moment tragic. Peste o jumatate de milion de persoane au murit din cauza coronavirusului, dublu fata de orice alta tara. De asemenea s-au inregistrat peste 28 de milioane de cazuri de contaminare. Presedintele american si sotia sa, Gill, au tinut un moment de reculegere in fata Casei Albe alaturi de vicepresedintele Kamala Harris si sotul ei. 

Publicat:23.02.2021, 19:12

Joe BIDEN, PRESEDINTE SUA : ”Astazi marcam o etapa cu adevarat sumbra, sfasietoare: 500.071 de morti. Au murit mai multi americani in aceasta pandemie decat in Primul Razboi Mondial, Al Doilea Razboi Mondial si razboiul din Vietnam, la un loc. Din cauza acestui virus, am pierdut mai multe vieti decat orice alta natiune pe pamant.”

Presedintele Joe Biden impreuna cu Prima Doamna, Jill Biden, au pastrat la lasarea serii un minut de tacere alaturi de vicepresedinta Kamala Harris si sotul ei.

Toate steagurile de pe proprietatile federale vor fi coborate timp de cinci zile, iar clopotele Catedralei Nationale din Washington, au batut de 500 de ori, o data pentru fiecare o mie de americani decedati in pandemie.

Primul mort de COVID-19 in Statele Unite a fost anuntat la sfarsitul lui februarie 2020. Pragul de 400.000 de decese a fost depasit in SUA  in urma cu numai o luna, in ianuarie, cu o zi inainte de instalarea lui Joe Biden la Casa Alba. Presedintele american a facut din lupta impotriva pandemiei una dintre prioritaile sale la inceputul mandatului sau. SUA sunt si cea mai afectata tara din lume din punct de vedere al numarului de cazuri unregistrate, cu peste 28 de milioane. La nivel mondial, a doua cea mai afecatata tara este India, urmata de Brazilia. Intre timp Marea Britanie, tara europeana cel mai greu lovita de coronavirus cu peste 120.000 de morti se pregateste sa iasa din izolare. Boris Johnson a prezentat planul iesirii Angliei din cel de-al doilea lockdown national.  

Boris JOHNSON, PREMIERUL MARII BRITANII: ”Peste doua saptamani, de luni, 8 martie, incepem sa facem primii pasi. Scolile si colegiile de pe teritoriul Angliei se vor redeschide, iar elevii vor reveni la ore, iar din 29 martie va veti putea intalni cu mai multe rude si prieteni in afara casei, in gradina, cate doua gospodarii diferite sau sase persoane.”

Magazinele neesentiale, frizeriile si salile de fitness se vor redeschide abia pe 12 aprilie. Premierul britanic spera sa ridice ultimele restrictii contra Covid pana la sfarsitul lui iunie. Toti adultii din Marea Britanie vor fi vaccinati cu prima doza a unui ser anti-COVID pana la sfarsitul lunii iulie, a promis guvernul de la Londra. Pana acum, peste un sfert din totalul populatiei, au primit o doza dintr-un vaccin impotriva coronavirusului. In timp ce unele tari se redeschid gradual, altele constata ca au intrat in valul al treilea al pandemiei. Germania, Franta, Polonia, Cehia ori Slovacia, raporteaza o noua crestere a ratei de infectare, din cauza mutatiilor virusului.