Statele Unite nu vor trimite militari americani pentru a lupta alaturi de Ucraina intr-un eventual conflict armat cu Rusia, dar cantaresc posibilitatea de a trimite arme si munitii, la Kiev. CNN scrie ca americanii ar putea oferi suport Ucrainei si prin instruirea soldatilor pentru ca acestia sa reziste unei agresiuni rusesti. Intre timp, Marea Britanie a furnizat Kievului arme usoare antitanc, pentru auto-aparare.

Publicat:19.01.2022, 20:11

Statele Unite au donat deja Ucrainei armament in suma de 450 de milioane de dolari. Kievul a cerut de la rachete anti-nava si radare pana la tehnica electronica. Un grup de congresmani americani, reprezentand ambele partide, democrat si republican, a promis Ucrainei rachete antitanc Javelin, rachete Stinger, arme de calibru mic si barci. Atat Statele Unite cat si secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, au exclus insa un raspuns militar in cazul unei agresiuni a Rusiei impotriva Ucrainei.

Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO:“NATO sprijina Ucraina, o sprijinim politic in practica, sprijinind institutiile sale de aparare, de exemplu cu antrenamente si imbunatatirea capacitatii marinei sale”.

Stoltenberg a mentionat ca exista state membre NATO dispuse sa livreze arme Ucrainei, dar sunt mai multe puncte de vedere pe acest subiect, el insusi evitand sa se pronunte. La randul ei, Marea Britanie a inceput sa livreze Kievului un prim lot de arme usoare antitanc, “pentru auto-aparare”, avand in vedere ca Rusia are la granita cu Ucraina peste 3.000 de tancuri, iar solul inghetat ar permite o invazie cu blindate. Livrarile vor continua, si va fi trimis, de asemenea, un grup restrans de militari pentru instruire. Pentru ca tensiunea in zona sa fie si mai mare, liderul din Belarus, Alexandr Lukasenko anunta ca tara sa va organiza exercitii militare comune cu Rusia, in luna februarie. Scopul declarat: un plan de confruntare cu o presupusa amenintare din vest, adica tarile baltice si Polonia, precum si din sud, adica Ucraina. 

Deja au inceput sa soseasca in Belarus trupe si echipamente militare din Rusia pentru exercitiile comune. Desfasurarea de trupe rusesti in Belarus se adauga listei de semnale ca Moscova s-ar pregati sa lanseze ofensiva impotriva Ucrainei.