Iran si Statele Unite sunt la un pas de razboi. O racheta a lovit o baza militara din Irak, acolo unde sunt stationati soldati americani, fara a produce victime, din fericire. Anterior, comandantul militar iranian a amenintat ca Statele Unite si Israelul vor fi atacate, la cea mai mica eroare pe care o vor comite cele doua state aliate. Intre timp, senatul american, majoritar republican, a decis sa limiteze capacitatea presedintelui Donald Trump de a lansa o actiune militara impotriva Teheranului.

Publicat:14.02.2020, 13:45

Militarii americani stationati in Irak au fost din nou tinta unui atac dupa ce in urma cu 40 de zile, 109 soldati au fost raniti dupa un raid iranian venit ca raspuns la asasinarea generalului Soleimani. De aceasta data, primele informatii arata ca nimeni nu a fost ranit in atac.

La scurt timp, fortele de securitate au descoperit o platforma de lansare aflata la cinci kilometri distanta de baza si alte 11 proiectile. Autorii atacului au reusit insa sa fuga.

Baza a mai fost tinta unui atac al unei grupari sustinute de Iran si in 27 decembrie, cand un contractor american a murit in urma unei salve de peste 30 de rachete.

Ultimul incident din Irak s-a produs la doar cateva ore dupa ce Comandantul Gardienilor Revolutiei Iraniene a amenintat Statele Unite si Israelul ca, la prima eroare comisa, vor fi atacate. Declaratia de razboi a fost facuta dupa ce Ministrul Apararii din Israel a transmis ca Israelul si SUA vor suprima influenta iraniana din Sira si respectiv Irak.

Liderul de la Casa Alba este amenintat inclusiv pe plan intern. Sapte republicani au votat impotriva lui Trump, iar Senatul american a reusit sa aprobe o rezolutie menita sa limiteze capacitatea presedintelui de a lansa o actiune militara impotriva Iranului fara aprobarea Congresului.

Chuck Schumer, liderul democratilor din Senat - Presedintele nu are autoritatea de a declara razboi. Senatorii democrati si republicani au exprimat asta cat se poate de clar. Nici un presedinte, nici un presedinte nu poate trece peste Congres cand este vorba de razboi si pace.

Cel mai probabil, Trump isi va folosi insa dreptul de veto cand documentul va ajunge pe masa sa.

Intre timp, in Marea Arabiei, crucisatorul american USS Normandy a interceptat o ambarcatiune la bordul careia au fost gasite 150 de rachete anti-tanc, trei sistem anti-rachete si echipamente militare de provenienta iraniana.

Sursa: