Activitatea pe Statia Spatiala Internationala (ISS) va continua pana in 2028, potrivit unor surse rusesti, relateaza dpa.

Publicat:05.03.2021, 14:46

Decizia de prelungire a proiectului de miliarde de dolari a fost luata "la cele mai inalte niveluri", a declarat joi pentru televiziunea publica Iuri Gidzenko, vicepresedinte al companiei spatiale rusesti RKK Energhia, informeaza Agerpres.

Pana in prezent, planurile rusesti si americane pentru ISS erau prevazute pana in 2024. Statia spatiala se afla pe orbita la circa 400 de kilometri deasupra Pamantului de mai bine de 20 de ani.

O prelungire a misiunii fusese discutata de mult timp. Una dintre intrebari a fost daca starea tehnica a statiei ar permite o prelungire.

De luni de zile, avanpostul uman se confrunta cu scurgeri de oxigen si depresurizare. In prezent, echipajul incearca sa remedieze o scurgere de oxigen dupa aparitia unei fisuri in peretii modulului rusesc Zvezda din structura ISS.

Lucrari la o alta scurgere sunt programate sa inceapa saptamana viitoare. Cu toate acestea, "in niciun caz" fisurile nu duc la o scurtare a activitatii pe ISS programate pana in 2028, a spus Gidzenko.

In prezent, pe ISS sunt sapte membri ai echipajului: doi cosmonauti rusi, patru astronauti americani si unul japonez.

Sursa: