Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi ca la summitul NATO care va avea loc saptamana viitoare la Madrid vor fi luate ”decizii importante” la cinci capitole ”cheie”, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezentei militare si aprobarea noului Concept Strategic, documentul care va orienta strategiile Aliantei in anii urmatori, relateaza Agerpres potrivit EFE.

Publicat:23.06.2022, 20:58

Vorbind la o conferinta de presa comuna cu premierul ceh Petr Fiala, secretarul general al NATO a amintit despre acest Concept Strategic ca reprezinta ”planul cardinal pentru viitorul Aliantei noastre” si ”va stabili pozitia noastra comuna fata de Rusia, provocarile emergente si China, precum si asocierea noastra cu UE, care a atins niveluri fara precedent”.

Acest document, revizuit ultima data in anul 2010, descrie obiectivele NATO, identifica trasaturile esentiale ale mediului de securitate si ofera orientari pentru adaptarea fortelor armate.

”Intensificam descurajarea si apararea, ne consolidam prezenta, capacitatile si disponibilitatea, in special in partea estica a Aliantei”, a adaugat Stoltenberg.

Vor fi de asemenea adoptate masuri de sustinere a Ucrainei si a ”altor parteneri in situatie de risc”, NATO avand prevazut sa aprobe pentru Ucraina ”un pachet exhaustiv de asistenta”. La summitul NATO va participa si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar el va interveni prin legatura video.

Liderii statelor NATO vor aborda de asemenea la summit problema bugetelor alocate apararii si ”vor ameliora repartizarea cheltuielilor, cu mai multe investitii in aparare care sa fie facute impreuna”.

Summitul de la Madrid va lua in discutie si cererile Finlandei si Suediei de aderare la Alianta, blocate insa de veto-ul Turciei, care solicita celor doua tari sa-si schimbe radical atitudinea fata de organizatiile politice kurde.

”Turcia are preocupari legitime pentru securitatea sa si lucram la solutionarea lor impreuna cu Suedia si Finlanda”, a declarat Stoltenberg despre acest subiect.

Summitul de saptamana viitoare, a mai spus el, este ”o oportunitate de a ne angaja din nou fata de legatura vitala intre Europa si America de Nord”.

La randul sau, premierul ceh Petr Fiala a subliniat ca razboiul rus impotriva Ucrainei va fi in centrul summitului de la Madrid si al presedintiei semestriale a Consiliului UE care va fi preluata de Republica Ceha pe 1 iulie. El si-a manifestat speranta ca in timpul acestei presedintii va fi semnata la Praga o noua declaratie comuna asupra cooperarii intre UE si NATO.

Sursa: