Statele Unite ale Americii si-au exprimat miercuri "ingrijorarea" in legatura cu informatiile despre deteriorarea starii de sanatate a opozantului rus Aleksei Navalnii, in prezent incarcerat, relateaza AFP.

Publicat:08.04.2021, 09:25

"Suntem ingrijorati de informatiile potrivit carora starea de sanatate a lui Navalnii s-a deteriorat", a declarat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Jen Psaki, adaugand ca Washingtonul considera incarcerarea lui Navalnii drept "motivata politic si o nedreptate flagranta".

Principala personalitate a opozitiei ruse, Navalnii, bolnav si in greva foamei, nu-si mai simte mainile, au tras miercuri un semnal de alarma avocatii sai.

Navalnii - care a supravietuit in urma cu mai putin de un an unei tentative de otravire cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar, pentru care el acuza Kremlinul - a anuntat la 31 martie ca a decis sa intre in greva foamei pentru a i se acorda asistenta medicala necesara, de care este privat la penitenciarul nr.2 din Pokrov (100 km est de Moscova) cunoscut ca fiind unul dintre cele mai dure centre de detentie.

Militantul anticoruptie afirma ca administratia penitenciara ii refuza accesul la un medic si il "tortureaza" prin privarea de somn. El transmisese anterior ca sufera de dureri de spate severe si ca a pierdut sensibilitatea la ambele picioare.

Avocata sa, Olga Mihailova, care a reusit sa-i faca o vizita miercuri, a declarat pentru AFP ca el isi continua greva foamei, in pofida tusei persistente si a temperaturii ridicate.

"Arata rau si nu se simte bine. Nimeni nu intentioneaza sa-l trateze aici", a afirmat avocata, precizand ca opozantul a slabit mult: cantareste acum 80 kg, fata de 93 kg cand a ajuns in colonia din Pokrov in martie si 85 la inceputul grevei foamei.

Un alt avocat al lui Navalnii, Vadim Kobzev, a indicat pe Twitter ca opozantul pierde "un kilogram pe zi" si se deplaseaza cu greu. "Boala progreseaza in mod clar in ceea ce priveste pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor, palmelor si mainilor", a scris el.

Aliatii si rudele sale au cerut ca opozantul sa fie transferat la un spital.

Un grup de medici, intre care medicul sau personal, Anastasia Vasilieva, s-au adunat marti in fata coloniei din Pokrov pentru a cere informatii despre starea sa, dar au fost arestati de politie.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca opozantul este un detinut ca oricare altul si nu ar trebui sa beneficieze de "conditii speciale" sau "tratament preferential".

Arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova, la revenirea din Germania, unde primise ingrijiri dupa ce fusese otravit in august in Siberia cu Noviciok, Aleksei Navalnii a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare intr-un dosar de frauda despre care el, opozitia rusa si cancelariile occidentale spun ca a fost instrumentat politic. 

Sursa: