Oficiali SUA le-au transmis membrilor Congresului ca au facut o intelegere cu Germania sa inchida gazoductul Nord Stream 2 daca Rusia invadeaza Ucraina, a declarat marti un consilier congresional pentru Reuters.

Publicat:08.12.2021, 09:13

Consilierul a afirmat ca oficiali americani au transmis Congresului ca au discutat cu omologii lor germani eventualitatea unei invazii, avand in vedere masarea de trupe rusesti la granita cu Ucraina.

Oficialii au spus ca au primit asigurari din partea Germaniei ca gazoductul va fi inchis, a mai adaugat consilierul, precizand ca nu este clar daca cele doua parti au convenit asupra unei definitii a invaziei.

Un diplomat european a declarat pentru Reuters ca oficialii SUA le-au transmis clar aliatilor ca vor actiona pentru sanctionarea gazoductului in eventualitatea unei invazii, ceea ce ar face orice actiune a Germaniei irelevanta.

 

„Daca SUA impun sanctiuni (suplimentare), nimeni nu va mai putea face afaceri cu Nord Stream 2, de teama sa nu intre umbrela sanctiunilor SUA.”

Oficiali germani au declarat marti ca mai sunt inca pasi de facut pana la operationalizarea gazoductului.

Presedintele Joe Biden si-a exprimat de mult opozitia privind gazoductul ruso-german. Departamentul american de stat a sanctionat entitati care au legatura cu gazoductul, dar nu si compania care este in spatele conductei, deoarece SUA sunt in proces de refacere a relatiilor cu Germania, deteriorate in timpul administratiei Trump.

Presedintele american Joe Biden si omologul sau rus Vladimir Putin au avut marti o convorbire in sistem video, in care au discutat despre situatia din Ucraina. Discutia a reprezentat un efort diplomatic cu mize mari de ambele parti si a privit detensionarea a ceea ce se intampla la granita cu Ucraina, unde zeci de mii de soldati rusi au fost mobilizati, starnind temeri in ceea ce priveste o eventuala invazie. 

Sursa: