Locutorii statului Texas continua sa faca fata cu greu efectelor frigului devastator, iar o mare parte din jumatatea estica a Statelor Unite se confrunta in continuare cu zapada si gheata. Aproximativ 78 de milioane de americani au fost afectati de problemele aduse de vremea rea si, desi pana de curent din Texas care i-a lasat in frig si pe intuneric in case a fost remediata complet, oamenii spun ca magazinele fie sunt inchise, fie au rafturile goale.

Publicat:19.02.2021, 16:23

Cel putin 38 de persoane au murit la nivel national din cauza furtunilor sau a inghetului din zilele trecute. Alte opt decese sunt suspectate a fi legate de vreme, dar autoritatile asteapta rezultatele autopsiilor, potrivit CNN.

Rafturile magazinelor sunt goale

In San Antonio, unde electricitatea a revenit inca de miercuri, rafturile multor magazine sunt in continuare goale. "Cele mai multe magazine alimentare sunt inchise", a declarat Claudia Lemus pentru CNN, citat de Mediafax. "Iar in cele deschise trebuie sa stai la coada timp de 20-30 de minute la un moment dat, apoi trebuie sa intri si sa iei ce este disponibil, deoarece magazinele sunt in mare parte goale”, a mai spus femeia.

Ea a spus ca in perioada in care energia electrica a fost oprita, ea si sotul ei au incercat sa isi tina copii ocupati, pentru a nu suferi de frig. Pentru a adauga putina caldura, familia a pornit aragazul.

"Am trait in toate statele, fiind o familie militara. Am auzit de zapada care vine. Nu ne-am gandit niciodata ca va fi asa", a spus ea. "Nu am anticipat niciodata sa avem asemenea provocari."

Aproape 300.000 de case si companii din Texas erau lipsite joi de energie electrica, pana care a fost rezolvata complet vineri dimineata. 

Aproximativ 13 milioane de oameni se confrunta acum cu intreruperi in furnizarea apei, cu tevi sparte si defectiuni ale sistemelor, au spus oficialii americani. Austin si San Antonio au transmis inca de miercuri avertismente legate de furnizarea apei calde.

Intre timp, conditiile meteorologice dificile din intreaga tara au avut implicatii grave asupra pandemiei: unele transporturi de vaccinuri Covid-19 au fost intarziate, iar unele clinici au trebuit sa isi anuleze programarile pentru vaccinare. Departamentul de Sanatate din Houston a declarat ca va relua vaccinarile in acest weekend.

Incalzirea globala ar fi de vina pentru vremea extrema

Valul de frig neobisnuit care a provocat in Statele Unite moartea a zeci de oameni si pene majore de curent in Texas a relansat discutiile stiintifice cu privire la posibilitatea ca schimbarile climatice sa se afle in spatele frontului de aer rece de saptamana aceasta, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Oamenii de stiinta sustin ca incalzirea globala - in special incalzirea rapida a Arcticii - este un posibil, daca nu chiar probabilul vinovat pentru vremea extrema. Din punct de vedere istoric, temperaturile deosebit de scazute au fost mentinute de obicei in Arctica de un curent de aer cu deplasare rapida (jet stream) care inconjoara regiunea polara. De fapt, alaturi de fenomenul de rotire a planetei, diferenta dintre valorile de temperatura si de presiune atmosferica intre Arctica si latitudinile inferioare este cea care determina curentii de aer, sau vanturile.

Insa, in contextul in care Arctica s-a incalzit de peste doua ori mai rapid decat media la nivel global in ultimele trei decenii, aceasta diferenta poate fi mai putin pronuntata, a explicat Paul Beckwith, cercetator in domeniul climei din Ottawa, Canada. Acest lucru ar putea determina incetinirea si abaterea curentului jet stream polar, astfel incat acesta ajunge sa conduca mai mult aer cald spre pol si mai mult aer rece spre sud, a spus el, potrivit sursei citate.

Sursa: