La 18 ani de la atacurile din 11 septembrie, Washington-ul promite ca va dezvalui numele unui important oficial saudit care i-ar fi ajutat pe autorii atacurilor.

Publicat:13.09.2019, 09:39

Autoritatile americane au anuntat joi ca vor dezvalui identitatea mult timp pastrata in secret a unei persoane suspectate ca ar fi dat ordin pentru ca doi responsabili sauditi sa ajute membrii comandoului care a comis atacurile de la 11 septembrie 2001 in SUA, ceea ce ar putea pune Arabia Saudita intr-o situatie stanjenitoare, informeaza AFP.

Rude ale victimelor atentatelor, care au dat in judecata Arabia Saudita, acuzand-o ca ar fi acordat ajutor material retelei teroriste Al Qaida, au cerut ridicarea secretului din jurul acestui individ.

‘In lumina naturii exceptionale a acestui dosar’, FBI si Ministerul Justitiei au decis sa le ofere satisfactie acestora, potrivit unui document transmis judecatorului responsabil de caz.

Arabia Saudita, care neaga orice implicare in atacuri, s-a luptat - fara succes - sa impiedice ca plangerea sa progreseze. Daca responsabilitatea sa va fi dovedita, Arabiei Saudite i s-ar putea cere plata unor daune substantiale.

Dintre cei 19 pirati ai aerului care au deturnat patru avioane de linie, dintre care doua au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center, facand aproape 3.000 de morti, 15 erau cetateni sauditi.

Un raport oficial din 2002 a acuzat doi responsabili sauditi cu resedinta in SUA, Omar al-Bayoumi si Fahad al-Thumairy, de a-i fi finantat pe unii membri ai comandoului terorist. Dar aceste acuzatii nu au fost sustinute de probe.

Intr-un raport de ancheta din care au fost eliminate numeroase informatii considerate confidentiale, FBI a relansat in 2012 aceasta ipoteza. ‘Exista probe ca XXX a dat ordin pentru ca Omar al-Bayoumi si Fahad al-Thumairy sa ajute piratii’ aerului, se poate citi in acest raport.

Rudele victimelor au luptat mult timp pentru a primi acces la intregul document.

Ministerul Justitiei a acceptat sa ridice secretul asupra numelui acestui ‘tert’ , dar nu si asupra celorlalte informatii continute in respectivul raport.

Mai mult, el a subliniat ca fraza in chestiune reprezinta o ‘teorie a anchetatorilor de la acea vreme si nu o descriere obiectiva a faptelor’.

Cu toate acestea, familiile victimelor au salutat declasificarea anuntata. ‘Este un rezultat bun’, a spus Terry Strada, care ii reprezinta. ‘Dar nu ar trebui sa cersim acest tip de informatii si nici sa fim lasati in ceata pe tema implicarii saudite’, a adaugat ea intr-un comunicat.