Sute de mii de copii ar putea muri in acest an din cauza recesiunii economice provocata de pandemia de coronavirus. Alte zeci de milioane ar putea cadea in saracie extrema ca urmare a crizei, avertizeaza Organizatia Natiunilor Unite. Cea mai grava situatie este in Africa, Orientul Mijlociu si Asia.

Publicat:02.08.2020, 15:30

Acest baietel pe nume Hassan din Yemen la 9 ani cantareste doar 10 kilograme. Organismul sau este slabit din cauza foamei. In asemenea situatie sunt sute de mii de copii din Iemen. Salwa are 5 ani si cantareste tot atat. Din cauza malnutritiei, de care sufera de la 2 luni, ea a facut atrofie cerebrala.

Ibrahim ODABEI, TATAL FETITEI: ”Noi am fost loviti de Coronavirus si de razboi. Numai Dumnezeu vede prin ce trecem. Uneori nu avem ce sa mancam cate 2-3 zile si nu-i pot da decat apa cu zahar ca sa nu mai planga.”

Cele mai multe persoane care sufera de foamete sunt in Asia, dar numarul acestora creste rapid in Africa.  

David BEASLEY, DIRECTOR PROGRAMUL ALIMENTAR AL ONU: ”In cateva luni am putea sa ne confruntam cu o foame de proportii biblice.”

Numarul copiilor care vor suferi de foame va creste cu 6,6 milioane in acest an, anul trecut fiind de 47 de milioane.

Cumbo BOLY, MEDIC SPITALUL UNIVERSITAR, BURKINA FASO: ”Noi ne asteptam ca numarul copiilor care vor suferi de malnutritie sa creasca de doua, trei sau chiar de cinci ori in noiembrie-decembrie, cand e perioada de stranegere a roadei. Dar cine nu a semanat nimic din cauza pandemiei, nu va avea ce strange.”

Aminata MANDE, MAMA: "Eram saraci si copilul nu putea  merge la magazin sa cumpere de mancare. Noi am suferit din cauza foamei. Inainte de foame nu aveam nimic si acum tot nu avem nimic.”

Asia are cel mai mare numar de oameni subnutriti, aproximativ 381 de milioane, iar Africa are cel mai mare procent din populatie: aproape 20 la suta dintre cei care locuiesc pe continent sunt subnutriti.

Nematullah AMIRI, MEDIC SPITAL GHANDI, INDIA: ”Anul trecut am avut 30-40 de copii care sufereau de malnutritie. Uneori puneam si cate 2 copii intr-un pat. Acum avem 14 copii care sufera de malnutritie.”

Conform unor statistici publicate de Organizatia Natiunilor Unite, la acest moment 690 de milioane de oameni sufera de foame, iar pandemia ar putea determina ca inca 130 de milioane de persoane sa sufere de foamete cronica pana la sfarsitul anului 2020.