Liderii talibanilor s-au incaierat la palatul prezidential din Kabul, certandu-se pe structura noului guvern al Afganistanului, scrie BBC, care citeaza surse de la varful gruparii insurgente. Cearta a avut loc intre cofondatorul gruparii, vicepremierul Abdul Ghani Baradar, si un ministru al cabinetului, membru al temutei retele Haqqani, potrivit surselor mentionate. Un alt motiv al scandalului a fost cine sa-si aroge victoria in Afganistan.

Publicat:15.09.2021, 08:36

Au existat mai multe relatari privind neintelegeri in randul conducerii talibane de cand mullahul Abdul Ghani Baradar nu a mai aparut in public, insa ele au fost infirmate oficial de grupare.

Talibanii au preluat controlul Afganistanului luna trecuta si l-au declarat Emirat Islamic. Noul guvern interimar este alcatuit integral din barbati, lideri proeminenti ai talibanilor, unii dintre ei cunoscuti pentru atacurile impotriva fortelor SUA in urma cu doua decenii.

O sursa din randul talibanilor a declarat pentru BBC ca Abdul Ghani Baradar si Khalil ur-Rahman Haqqani - ministru pentru refugiati si figura proeminenta in cadrul retelei Haqqani - au schimbat cuvinte grele, iar sustinatorii lor s-au incaierat.

 

Un alt lider taliban din Qatar, care cunoaste evenimentele, a confirmat ca cearta a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.

Sursele au aratat ca scandalul a izbucnit pentru ca Baradar, noul prim ministru adjunct, era nemultumit de structura guvernului interimar.

Incaierarea ar fi pornit si de la disputa privind cine sa-si aroge victoria in Afganistan. 

Abdul Ghani Baradar este de parere ca accentul trebuie pus pe eforturile diplomatice sustinute de oameni ca el, in vreme ce membrii gruparii Haqqani - condusa de una din cele mai importante figuri ale talibanilor - si sustinatorii lor afirma ca victoria a fost obtinuta prin lupta.

Ghani Baradar a fost primul lider taliban care a comunicat direct cu un presedinte american, dupa o conversatie telefonica cu Donald Trump in 2020. Inainte de asta, el a semnat din partea talibanilor acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane din Afganistan.

De partea cealalta, reteaua Haqqani este asociata cu unele dintre cele mai violente atacuri impotriva fortelor afgane si a aliatilor lor, care au avut loc in ultimii ani. Reteaua Haqqani este pe lista organizatiilor teroriste intocmita de Statele Unite.

Liderul retelei, Sirajuddin Haqqani, este ministru de interne in guvernul interimar.

Abdul Ghani Baradar a disparut din viata publica

Zvonuri despre o ruptura au aparut de saptamana trecuta, de cand Ghani Baradar, una dintre cele cunoscute figuri ale talibanilor, a disparut din viata publica. Pe retelele sociale au fost speculatii inclusiv despre moartea sa.

Surse talibane au spus pentru BBC ca Baradar a parasit Kabulul cu destinatia Kandahar in urma scandalului.

Intr-o inregistrare audio atribuita lui Baradar, aparuta luni, cofondatorul miscarii talibane afirma ca el este „intotdeauna in miscare”.

„Indiferent unde sunt acum, suntem toti bine”, spune el.

BBC bu a putut verifica inregistrarea, care a fost postata pe mai multe site-uri oficiale ale talibanilor.

Talibanii insista ca nu exista nicio cearta si ca Baradar este in siguranta, insa relatarile despre activitatea lui difera. Un purtator de cuvant a spus ca Baradar a plecat la Kandahar sa se intalneasca cu liderul suprem al talibanilor, iar mai tarziu a declarat pentru BBC ca acesta „este obosit si are nevoie de odihna”.

Afganii au motive sa puna la indoiala cuvantul talibanilor. In 2015, talibanii au recunoscut ca au tinut ascunsa mai mult de doi ani moartea liderului fondator, Mullahul Omar, si ca in acest interval au continuat sa dea declaratii in numele lui.

Sursa: